Minister Bruins maakt werk van samen beslissen

Array

Minister Bruins van Zorg komt met een campagne om samen beslissen in de spreekkamer nog verder onder de aandacht te brengen van dokter en patiënt. Hij heeft dat gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Het plan van Bruins kan aansluiten op een gezamenlijk initiatief van de Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie Nederland. Die hebben samen al een campagne lopen over samen beslissen. Die heet: “Betere zorg begint met een goed gesprek”.

Uit onderzoek van FMS en de Patiëntenfederatie bleek eerder al dat patiënten graag meedenken in de spreekkamer. Steeds meer artsen vinden dat ook van belang. Het leidt tot betere zorg en tot meer therapietrouw als de patiënt kan meedenken in de spreekkamer, zeggen patiënten. Dat meedenken kan bijvoorbeeld aan de hand van de 3goede vragen in de spreekkamer.

Die vragen zijn ‘Wat zijn mijn mogelijkheden?’ ‘Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?’ ‘Wat betekent dat in mijn situatie?’ Patiëntenfederatie Nederland is blij met het voornemen van minister Bruins.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen