Onderzoek Nieuwsuur: Nederlanders te somber over dementie

Array

Wanneer het in de media of politiek over dementie gaat, doemen al snel beelden op van wegkwijnende mensen in verpleeghuizen. Mensen die zich niet meer herinneren wie hun kinderen zijn, wilsonbekwaam zijn en incontinent. Dit schrikbeeld strookt slechts met een klein deel van de werkelijkheid, zeggen wetenschappers in de nieuwe serie van Nieuwsuur over dementie. Ze beschrijven namelijk alleen de laatste fase van de ziekte. Een fase die veel mensen met dementie nooit zullen bereiken omdat ze overlijden aan andere kwalen. Net als mensen zonder dementie.

De doembeelden beïnvloeden ondertussen wel hoe mensen over dementie denken en hoe ze mensen met dementie benaderen. Ze staan een dementievriendelijke samenleving in de weg, aldus Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie en hoofd van het Alzheimer Centrum van het Nijmeegse Radboudumc. “Die beelden maken dat we nog steeds als samenleving denken: Ja, maar dat zijn toch wel heel gestoorde mensen, allemaal superzielig en daar moeten we toch eigenlijk niet te veel mee te maken hebben.”
In opdracht van Nieuwsuur peilde onderzoeksbureau Ipsos hoe Nederlanders over dementie denken. Daarin geeft zeventig procent van de Nederlanders aan dat mensen met de diagnose dementie niet alleen thuis kunnen wonen. Toch woont in werkelijkheid het merendeel van de naar schatting ruim 270.000 mensen met dementie thuis. Een derde van hen woont alleen.
Ook denkt een op de drie Nederlanders dat mensen met dementie niet zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Dit is onjuist. Olde Rikkert: “Het is verontrustend dat zoveel Nederlanders geen idee hebben hoe goed mensen met een dementie nog kunnen functioneren. Niet allemaal, maar heel veel wel.”
Deze week brengt Nieuwsuur een vierluik over dementie. Maandag 8 januari wordt het eerste deel uitgezonden (22.00 uur, NPO 2). In de serie laten we wetenschappers aan het woord over de misvattingen rondom de ziekte en volgen we drie mensen met dementie die met wat hulp van vrienden, familie of professionals zelfstandig kunnen wonen en een betekenisvol leven leiden.
Het is volgens Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam, van groot belang om te schetsen dat leven met dementie ook vaak heel goed mogelijk is: “Dat mensen met dementie gewone mensen zijn, met gewone behoeften. Die ook graag leuke dingen willen doen en goede relaties willen hebben. En dat die misschien eens iets vergeten of hulp nodig hebben.” Nu blijven vrienden en kennissen vaak weg, weet zij, “omdat ze het te confronterend vinden.”
Er is nog heel veel te winnen in de beeldvorming over dementie, stelt ook Marcel Olde Rikkert vast. “Gemiddeld wordt toch gedacht dat mensen veel minder kunnen: dat ze niet meer zelfstandig kunnen wonen, niet meer kunnen autorijden, vaak geen beslissingen kunnen nemen. Terwijl dat in de realiteit dus heel goed kan.”
Nieuwsuur (NOS/NTR), start van vierluik over dementie: maandag 8 januari, 22.00 uur, NPO 2.
Bron: Nieuwsuur
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen