Gemeente Amsterdam start grootschalige pilot met VraagApp

Array

De gemeente Amsterdam gaat dit jaar VraagApp beschikbaar stellen aan 400 kwetsbare Amsterdammers. Dat heeft de gemeente laten weten tijdens ‘The Healthy City of 2030 Ecosystem Meetup’. VraagApp is een online platform waar mensen snel antwoord hebben van vrijwilligers op hun alledaagse vragen. Doel van de pilot is om te onderzoeken in hoeverre VraagApp de zelfstandigheid van kwetsbare Amsterdamse burgers, zoals mensen met een lichte verstandelijke beperking, kan versterken.

Ingewikkeld

Johan de Vries, beleidsadviseur Zorg binnen de gemeente Amsterdam: “Veel mensen vinden de samenleving ingewikkeld. Ze hebben regelmatig vragen over alledaagse zaken en vaak niet iemand die hen daar direct bij kan helpen. Zo kunnen kleine vragen leiden tot vermijding van situaties, stress en uiteindelijk grote problemen. Want naar schatting veertig procent van alle risicolijstjes wordt bevolkt door mensen met een lichte verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld op het gebied van schuldhulpverlening, armoede, criminaliteit en dakloosheid.” VraagApp biedt een hele laagdrempelige manier van vragen stellen. Het zorgt dat vragenstellers altijd en overal snel antwoord hebben op hun vragen. Aan de pilot zullen zowel mensen deelnemen die vanuit de WMO ondersteuning krijgen als klanten van de afdeling Werk, Participatie en Inkomen. In de pilot wordt onderzocht in welke mate VraagApp bijdraagt aan hun grip op het leven, hun zelfstandigheid en ook hun ‘doen-vermogen’.

Lancering

VraagApp is in 2017 ontwikkeld en is sinds oktober landelijk beschikbaar. Oprichter Frank Schalken: “De samenwerking met de gemeente Amsterdam is een uitvloeisel van het Amsterdam City Fellowship programma waar we afgelopen jaar aan mee hebben gedaan. Nadat we eerder al zes grote zorginstellingen als partner van VraagApp konden verwelkomen, zijn we trots dat zo kort na de lancering ook de grootste gemeente van Nederland VraagApp beschikbaar gaat stellen.

Over VraagApp

Veel mensen willen iets goed doen voor anderen, maar willen geen  traditionele vormen van vrijwilligerswerk doen waarbij ze zich voor langere tijd committeren en op vaste tijden beschikbaar moeten zijn. Ze zijn op zoek naar flexibel vrijwilligerswerk en kunnen bij VraagApp meedenker worden. Ze geven in de app aan over welke onderwerpen ze vragen willen beantwoorden.

Mensen die de samenleving ingewikkeld vinden kunnen in VraagApp hun vraag via tekst of spraak stellen. Drie vrijwilligers krijgen gelijktijdig een notificatie op hun telefoon met daarin de vraag. De eerste die de vraag accepteert komt in een chatcontact met de vragensteller. Binnen korte tijd is de vraag beantwoord.

Frank Schalken, oprichter VraagApp

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen