Pfizer stopt onderzoek neurowetenschappen

Pfizer stopt onderzoek neurowetenschappen maar creëert speciaal ondernemingsfonds

Pfizer heeft bekendgemaakt haar onderzoeksprogramma’s, gericht op de ziekte van Alzheimer en Parkinson, te stoppen. Daarentegen gaat Pfizer investeren in een fonds dat bedoeld is voor biotechbedrijven die nieuw neurowetenschappelijk onderzoek willen starten. De afgelopen tientallen jaren heeft Pfizer veel in onderzoekprogramma’s naar de ziekte van Alzheimer en Parkinson geïnvesteerd. Helaas zonder gewenst resultaat.

Neurowetenschappelijk onderzoek is extreem ingewikkeld en riskant. Pfizer, andere geneesmiddelbedrijven en overheden/academische centra hebben voor alzheimer tussen 2002 en 2012 244 moleculen onderzocht en dit heeft uiteindelijk maar tot één medicijn geleid.1

Voor Pfizer is en blijft het neurowetenschappelijke onderzoeksveld belangrijk. Daarom gaat Pfizer in de komende maanden een speciaal neurowetenschappelijk ondernemingsfonds creëren om onderzoek op dit gebied te blijven ondersteunen. Dit zal hopelijk leiden tot nieuwe doorbraken.

Pfizer wil daarmee blijven bijdragen aan de bevordering van onderzoek omdat er grote behoefte bestaat aan meer kennis en geneesmiddelen voor parkinson en alzheimer binnen de patiëntengemeenschap. Meer informatie over het fonds verschijnt binnenkort.

Lopende onderzoeken worden geëvalueerd en waar mogelijk elders ondergebracht. Het vrijgekomen onderzoeksgeld door het stoppen van de programma’s gaat nu naar onderzoek naar andere ziekten waar patiënten ook grote behoefte hebben aan geneesmiddelen, te weten kanker, vaccins, auto-immuun ziektes, cardiovasculaire/metabole ziekten en zeldzame ziekten.

Het moeilijke besluit om de interne ontwikkelingsprogramma’s te stoppen, werd genomen na een diepgaande evaluatie van Research & Development-pijplijn. Pfizer evalueert voortdurend de eigen bedrijfsstrategieën en -doelen om ervoor te zorgen dat het in de beste positie blijft om wetenschappelijke ontdekkingen en ontwikkelingen te ondersteunen.

Het besluit om de onderzoeksprogramma’s te staken, leidt tot het verdwijnen van 300 banen bij onderzoekscentra in Cambridge, Andover en Groton in de Verenigde Staten. Pfizer heeft wereldwijd in totaal ruim 91.000 werknemers.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095696/

Bron: Pfizer

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen