Vader ex-comapatiënt start kliniek voor hersenrevalidatie

Array

Nederland krijgt een kliniek voor intensieve neurorevalidatie voor jongeren en jongvolwassenen met traumatisch hersenletsel. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag. Initiatiefnemer is Adriaan Theeuwes, de vader van een hersenletselpatiënt, die niet tevreden was over het resultaat dat zijn zoon bereikte in een regulier revalidatiecentrum.

Daan, de zoon van Adriaan Theeuwes, is 23 als hij in 2013 een scooterongeluk krijgt en in coma raakt. Hij heeft ernstig traumatisch hersenletsel. Met een vroegtijdig intensief neurorevalidatieprogramma komt hij uit coma, waarna hij de reguliere revalidatie ingaat. Als het einde daarvan in zicht is, is Daans rechterkant nog steeds grotendeels verlamd en praat hij slechts veertig woorden. Dat moet beter kunnen, denkt zijn vader en hij neemt hem mee naar het Shepherd Center in Atlanta in de Verenigde Staten. Dat is een kliniek speciaal voor jongeren met traumatisch hersenletsel of een dwarslaesie. Het werpt zijn vruchten af. Daan loopt, kan zijn rechterarm weer gebruiken, praat goed en woont inmiddels op zichzelf in Amsterdam.

Frustratie

Het grote verschil met de revalidatie in Nederland was vooral de intensiteit vertelt Adriaan Theeuwes: “In Amerika kreeg Daan zo’n vijf uur actieve therapie per dag, vijf dagen in de week. En regelmatig waren er ook nog weekendprogramma’s.” De Nederlandse revalidatie-intensiteit stak daar schril bij af. Bijzonder hoogleraar neurorevalidatie en revalidatiearts Gerard Ribbers begrijpt de kritiek op de Nederlandse revalidatie. “Het is absoluut waar dat de behandelintensiteit in de specialistische revalidatie wordt beperkt door capaciteit. Dat is vooral een geldkwestie.” De hoogleraar vreest dat het alleen maar erger wordt. Gerard Ribbers: “Als je kijkt naar de gesprekken die zorgverzekeraars elk jaar voeren over de productieafspraken is de trend nog veel meer tot beperken van behandelintensiteit en verkorten van opnameduur. Vroeger konden we goed samenwerken met verpleeghuizen om capaciteit vrij te maken. Die ontschotting is volledig stopgezet, sterker nog die is aan het toenemen. Dat vind ik echt een frustratie.”



Geld besparen

Zijn ervaringen in Nederland en Amerika hebben Adriaan Theeuwes geïnspireerd om het Daan Theeuwes Centrum voor intensieve neurorevalidatie te starten naar voorbeeld van het Shepherd Center. Het medisch specialistische centrum is opgezet met privaat geld en gaat eind juni in Woerden van start. De behandelingen zullen vergoed gaan worden, vertelt Theeuwes. Ze zullen starten met 45-60 patiënten. De vraag of dat geld er wel is, wuift hij weg. Sterker, zo zegt ’ie, zijn aanpak zal uiteindelijk juist geld gaan besparen. “Op het moment dat iemand van 23 een verpleeghuis ingaat en hij wordt 75, dan praat je over meer dan vijftig jaar ruim een ton aan kosten. Dat betekent dat er uiteindelijk meer dan vijf miljoen aan zorggeld naartoe gaat,” aldus Adriaan Theeuwes.

Jaarlijks krijgen in Nederland 19.000 kinderen en jongvolwassenen (0 – 24) te maken met niet-aangeboren hersenletsel. Daarvan heeft tussen de twee en drie procent zeer ernstig traumatisch hersenletsel zoals Daan.

Bron: EenVandaag

Noot voor de redactie:
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen