ZGT pleit voor behoud tropenarts: wel erkend maar niet beloond

0
867
Pim Bongers, tropenarts in opleiding in ZGT.

De arts internationale gezondheidszorg (AIGT), ook wel tropenarts genoemd, dreigt te verdwijnen. Dit komt doordat de overheid de opleiding niet wil financieren. Vijf van de 24 ziekenhuizen waar de artsen hun opleiding volgen, stopten al met de opleiding omdat zij geen geld ontvangen van de overheid.

ZGT heeft zeven opleidingsplaatsen voor de AIGT. Omdat de expertise van de AIGT steeds relevanter wordt, wil ZGT deze plaatsen behouden. “Vanuit maatschappelijk oogpunt is het belangrijk dat wij deze expertise in huis hebben. Mensen reizen tegenwoordig de hele wereld over en ook de afkomst van onze patiënten is gevarieerder. Ondanks het uitblijven van overheidsfinanciering is de waarde van de tropenarts voor de ZGT de reden geweest om door te gaan met opleiden”, aldus Ton Ruikes, voorzitter Raad van Bestuur van ZGT.

De opleiding tot arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde bestaat een aantal jaar en is de opvolger van de beter bekende ‘tropenarts’. Deze specialisatie ontstond eind jaren zestig toen Nederlandse medici de gezondheidszorg in de voormalige koloniën wilden helpen verbeteren. Waar de tropenarts in de beginjaren voor langere tijd vertrok naar Afrika, kan de tropenarts van nu in een breder perspectief worden gezien, met bijzondere expertise voor bijvoorbeeld migranten.

Eigen bijdrage

In 2012 kreeg de AIGT een officiële erkenning van artsenfederatie KNMG. Desondanks wil de overheid tot op de dag van vandaag de opleiding niet financieren. Dit in tegenstelling tot andere medische vervolgopleidingen. Van deze artsen in opleiding wordt ook nog eens een eigen bijdrage verwacht, terwijl deze voor andere specialisaties niet geldt. De ziekenhuizen ontvangen ook geen tegemoetkoming voor het opleiden van deze groep.

De wereld verandert

Martijn Lutke Holzik, chirurg-oncoloog en opleider bij ZGT maakt zich zorgen: “De wereld is aan het veranderen. Er komen steeds meer patiënten uit andere landen, mensen die ver op vakantie zijn geweest en vluchtelingen uit asielcentra. De expertise die nodig is voor die patiëntenpopulatie wordt steeds relevanter.”
Peggy van der Lans, gynaecoloog en bestuurslid van het Opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde, vult het verhaal aan: “De opleiding tot tropenarts wordt bedreigd tenzij financiering gewaarborgd wordt. Deze opleiding is en blijft essentieel en van grote waarde. ZGT kent hiervan goede voorbeelden, diverse vakgroepen worden gekleurd door oud tropenartsen.”

Meerwaarde in preventie

De meerwaarde zit overigens niet alleen in de afstanden die kleiner worden: “Deze artsen worden veel meer opgeleid op het gebied van preventieve gezondheidszorg. Neem bijvoorbeeld overgewicht, roken en diabetes. Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, is dit iets waar de algemene geneeskunde in Nederland ook veel meer naar toe zal gaan, en waar de tropenarts van het heden zeker een meerwaarde heeft“, aldus Lutke Holzik.

Fotobijschrift
Pim Bongers, tropenarts in opleiding in ZGT.

Bron: ZGT

Vorig artikelVrijdag 12 januari smog door fijnstof beperkt
Volgend artikelWelk Haags initiatief wint in maart de Onbeperkt070-prijs?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.