Met de nieuwe apparatuur voor manometrie is nauwkeurig vast te leggen in welke mate de slokdarm wordt blootgesteld aan maagzuur. Fotograaf:Meander Medisch Centrum/Frank Noordanus

Manometrie geeft impuls aan onderzoek naar brandend maagzuur

Voor functieonderzoek bij reflux- of bekkenbodemklachten kunnen patiënten nu terecht in Meander Medisch Centrum. Dankzij de komst van nieuwe apparatuur is het mogelijk om geavanceerd onderzoek te doen van de werking van de slokdarm en de endeldarm, de zogeheten manometrie. Daarnaast kunnen er zuurmetingen gedaan worden, om de mate van blootstelling van de slokdarm aan maagzuur heel nauwkeurig vast te leggen. De aanschaf sluit aan bij de ambitie van Meander om alle zorg bij refluxziekte, middenrifbreuken en endeldarmverzakking in eigen huis aan te bieden. 

Mensen met refluxziekte hebben last van het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Dit staat bekend als brandend maagzuur. Talloze Nederlanders hebben daar last van. Gelukkig kunnen de meeste mensen behandeld worden met dieetmaatregelen of medicijnen. Voor een deel van de patiënten is echter een operatie de beste optie.

Meander Medisch Centrum is een landelijk expertisecentrum voor antireflux operaties en bekkenbodem. Het ziekenhuis in Amersfoort voert ongeveer een kwart van alle middenrif- en maagklepoperaties uit in Nederland. Het nieuwe functielaboratorium maakt het mogelijk om nog betere diagnostiek te verrichten bij middenrifbreuken en refluxziekte. Met deze techniek kan bepaald worden welke mensen werkelijk baat zullen hebben bij een operatie.

Chirurg prof. dr. Ivo Broeders (links op de foto): “De investering dient in even grote mate ons kenniscentrum bekkenbodemzorg. Het is van essentieel belang om bij incontinentie onderscheid te maken tussen verzakking van de endeldarm en tussen stoornissen in de werking van de kringspier. Dit bepaalt namelijk welke operatietechniek gebruikt moet worden om het probleem op te lossen. We zijn blij met de komst van deze laatste schakel in het diagnostisch traject in middenrif- en bekkenbodemzorg, en daarnaast zijn we trots op de toewijding van de poliassistentes, die een intensieve training hebben gevolgd om de onderzoeken te kunnen begeleiden.”

Fotobijschrift:
Met de nieuwe apparatuur voor manometrie is nauwkeurig vast te leggen in welke mate de slokdarm wordt blootgesteld aan maagzuur. Fotograaf:Meander Medisch Centrum/Frank Noordanus.

Bron: Meander MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen