Inperking gebruik gadolinium-contrastmiddelen bij MRI-scans

Array

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besluit uit voorzorg om het gebruik van gadolinium-contrastmiddelen bij MRI-scans in te perken. Uit een studie in Europees verband blijkt dat bij gebruik van deze contrastmiddelen, sporen gadolinium achterblijven in de hersenen. Er is geen bewijs gevonden dat dit schadelijke gevolgen heeft.

Patiënten krijgen gadolinium-contrastmiddelen voor of tijdens een MRI-scan om artsen te helpen betere beelden van organen en weefsels te verkrijgen.

De hoeveelheid gadolinium die na toediening achterblijft in de hersenen verschilt per gadolinium-contrastmiddel. Er bestaan 2 soorten van deze gadoliniummiddelen, de lineaire en de macrocyclische. Bij de lineaire middelen blijven de meeste sporen achter. Deze lineaire middelen worden in Nederland weinig gebruikt. Het CBG heeft het lineaire contrastmiddel gadodiamide (Omniscan) inmiddels geschorst.

Advies aan radiologen en ziekenhuisapothekers
  • Gebruik contrastmiddelen met gadolinium alleen als diagnostische informatie noodzakelijk is en niet kan worden verkregen via scans zonder verhoging van het contrast.
  • Gebruik altijd de laagst mogelijke dosis.
  • Gebruik de intraveneuze lineaire middelen gadobeenzuur (Multihance) en gadotexaat dinatrium (Primovist) alleen bij het maken van leverscans.

De firma’s Bayer B.V., Bracco Imaging Deutschland GmbH, GE Healthcare en Guerbet hebben over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar ziekenhuisapothekers (in opleiding), radiologen (in opleiding) en inkopers van radiologische centra.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen