Nederland ontwikkelt zich in rap tempo tot internationale koploper blockchain-technologie

Array

Vrijdag 19 januari 2018, blockchain belooft de grootste IT-revolutie sinds het internet te worden. In Nederland zijn zowel de overheid als grote ondernemingen geïnteresseerd in de kansen die blockchain biedt voor het oplossen van wezenlijke maatschappelijke uitdagingen. In aanloop naar de grootste blockchain hackathon van de wereld, openen toonaangevende partijen hun deuren om met een volledig ondersteunend ecosysteem van programmeurs, domeinexperts en start-ups de uitdagingen om te zetten naar concrete blockchain toepassingen. Nooit eerder heeft een dergelijke grootschalige samenwerking rondom de ontwikkelingen van blockchain-technologie plaatsgevonden. Nederland toont zich met een dergelijk blockchain ecosysteem internationaal koploper.

 

APG, Universitair Medisch Centrum Groningen, Nuon/ Vattenfall, Gasunie, New Energy Coalition, Politie, Kadaster, Kamer van Koophandel, Enexis, Ministerie van Binnenlandse Zaken bundelen hun krachten met software-ontwikkelaars, start-ups en blockchain experts om in verschillende sectoren blockchain toepassingen te realiseren. In drie weken tijd, van eind januari tot mid-februari,  zal het fundament van deze toepassingen gelegd worden in de sectoren zorg, energie, veiligheid, digitale infrastructuur, pensioenen, machine-naar-machine economie en digitale identiteit. Bijgestaan door eigen specialisten, domeinexperts van de Nederlandse overheid, toezichthouders en kennisinstellingen zullen zij de potentie van blockchain technologie omzetten naar daadwerkelijke toepassingen die reële problemen oplossen.

 

Blockchain-technologie biedt de mogelijkheid om sectoren radicaal anders in te delen. Daardoor staat blockchain toe om te werken vanuit wensen in plaats van vanuit de capaciteiten van een sector. Wat als patiënten in de zorg zelf controle hebben over hun zorggegevens? Wat als we zelf kunnen gaan bepalen waar en door wie onze energie wordt opgewekt en geleverd? Kunnen we onze overheidsdiensten aan de internationale gemeenschap aanbieden? Dergelijke vraagstukken vormen het begin van het proces waarbij de potentie van blockchain om wordt gezet in daadwerkelijke toepassingen.

Blockchain-toepassingen

De bijeenkomsten in januari en februari vormen een eerste stap in het bouwen van deze blockchain toepassingen. Het bouwen van de blockchain toepassingen zal later in 2018 plaatsvinden gedurende de Blockchaingers Hackathon in april. Hier zullen 64 teams werken aan het realiseren van de ideeën die in januari en februari vorm krijgen. Tijdens deze hackathon zullen de teams ondersteund worden door experts van bekende blockchain platforms zoals Bitcoin, Ethereum, Parity, BigchainDB, Microsoft, Hyperledger en IOTA.

 

Deze samenkomst van partijen is uniek in de wereld. Nederland toont zich koploper in de internationale gemeenschap door een blockchain ecosysteem te creëren waarin experts uit het bedrijfsleven, de overheid en blockchain-technologie samen komen. Dit blockchain ecosysteem creëert een unieke interdisciplinariteit door de samenkomst van verschillende typen kennis. Hierdoor zijn de toepassingen die voortkomen uit het Nederlandse blockchain ecosysteem toegespitst op praktische toepassing in de huidige economie. Nederland loopt daarmee voor op de internationale gemeenschap en zet erop in om internationaal exporteur te worden van de grootste IT-revolutie sinds het internet.

 

Blockchaingers Track Deep Dives

De Blockchaingers Track Deep Dives vinden plaats van 26 januari tot en met 14 Februari. In 7 verschillende sectoren zullen blockchain vorm krijgen. Op de Track Deep Dives komen blockchain experts en sector experts samen om praktische toepassingen van blockchain technologie te creëren. De uitwerking van deze blockchain toepassingen zal tijdens de Blockchaingers Hackathon (5-8 april, 2018) plaatsvinden.

Over de Blockchaingers Hackathon

De door DutchChain georganiseerde Blockchaingers Hackathon is de grootste ter wereld. Het doel van de hackathon is het ontwikkelen, verbinden, versterken en versnellen van kennis, oplossingen en het ecosysteem zelf, door gelijkwaardige samenwerking en kansen met en voor start- en scale-ups, studenten, MKB IT bedrijven en corporates, kennisinstellingen en overheidsorganisaties te creëren. Op deze manier kunnen de winnende oplossingen en gelijkwaardige concurrentie worden ingezet om de samenleving slimmer te organiseren.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen