Bewoners van mooie en groene buurten zijn vaker gelukkig

0
462

Fysieke en sociale buurtkenmerken, zoals groenvoorzieningen en sociale cohesie, zijn gerelateerd aan de mate van geluk van de inwoners. Dit concluderen onderzoekers van het Upstream Team VUmc in hun nieuwste studie onder Europese volwassenen. Eerder onderzoek liet al zien dat buurtkenmerken gerelateerd zijn aan leefstijl en overgewicht. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in PlosOne.

Hoe gelukkig je bent wordt bepaald door veel factoren. Het was nog grotendeels onbekend in hoeverre de buurt waarin je woont invloed kan hebben op je geluk. In deze studie werd onderzocht in hoeverre objectief gemeten buurtkenmerken, ervaren buurtkenmerken en sociale buurtfactoren gerelateerd waren aan hoe gelukkig Europese volwassenen zijn. Nu blijkt dat bewoners van mooiere, beter onderhouden buurten, en inwoners van buurten met veel groen- en watervoorzieningen vaker gelukkig of heel gelukkig zijn.

Stoplichten, graffiti en vertrouwen

Opvallend is dat indicatoren van verkeersveiligheid, zoals de aanwezigheid van stoplichten of verkeersdrempels, gerelateerd zijn aan minder geluk. Mogelijk zijn die snelheidsbeperkende maatregelen juist een indicatie voor verkeersonveiligheid: het verkeer is zo druk dat er deze maatregelen nodig zijn. Inderdaad lieten de analyses met ervaren veiligheid zien dat inwoners van buurten die als veiliger werden ervaren vaker gelukkig of heel gelukkig waren. In buurten waarover werd gerapporteerd dat er weinig vuil en graffiti op straat te vinden was, waren de bewoners ook vaker gelukkig of heel gelukkig.

Alleen voor hoger opgeleide inwoners was de mate van ervaren luchtvervuiling gerelateerd aan hoe gelukkig ze zich voelden. Onderzoeker Joreintje Mackenbach: ”Qua sociale omgevingsfactoren toont deze studie aan dat in buurten met veel vertrouwen in de medemens , bewoners maar liefst vier keer vaker heel gelukkig zijn. Ook het hebben van een groot sociaal netwerk in de buurt, of sterke sociale cohesie, is gerelateerd aan gevoelens van geluk onder de bewoners.”

Gelukkig van je buurt of andersom

De studie toont aan dat waar je woont een belangrijke invloed kan hebben op hoe gelukkig je je voelt. Het kan echter ook zo zijn dat mensen die zich gelukkiger voelen vaker in de gelegenheid zijn om een buurt uit te kiezen die mooier en groener is. Bijvoorbeeld omdat ze een hoger inkomen hebben. Als vervolgonderzoek dezelfde resultaten laat zien dan kan dit een mooie kans zijn om door middel van ontwerp en inrichting bij te dragen aan het geluk van mensen.

Bron: VUmc

Vorig artikelAfwijzingen Wet Langdurige Zorg verschillen per gemeente
Volgend artikelLeerlingen denken mee over bewegwijzering Spaarne Gasthuis
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.