Vrienden van Cobbenhagen Lecure met prof. Mayer-Schönberger over digital society

0
937

Op vrijdag 26 januari houdt professor Viktor Mayer-Schönberger op de campus de tweede Vrienden van Cobbenhagen Lecture, getiteld ‘Towards a digital society’. Viktor Mayer-Schönberger is professor Internet Governance and Regulation aan Oxford Internet Institute (OII) van Oxford University. Hij is tevens verbonden aan het Belfer Center of Science and International Affairs van Harvard University.

De gevolgen van digitalisering van de samenleving gaan veel verder dan kostenbesparing in bestaande processen. Doordat we gegevens uitvoerig kunnen verzamelen en analyseren, krijgen we een nieuw perspectief op de realiteit en kunnen we ons vermogen sterk verbeteren om juiste beslissingen te nemen. In de afgelopen paar jaar hebben we een glimp opgevangen van wat dit kan betekenen voor mobiliteit (zelfrijdende auto’s), gezondheid (precisiegeneeskunde) en leren (‘flipped classrooms’). Maar hoe zal het onze economie vormgeven?
Viktor Mayer-Schönberger: “In deze toekomstgerichte lezing kijk ik naar de fundamentele mechanismen van efficiënte coördinatie in onze samenleving: de markt en het bedrijf, en schets ik hun waarschijnlijke traject in het digitale, ‘data-driven’ tijdperk. Naarmate de markt zichzelf opnieuw uitvindt met rijke data, wint de markt het van het bedrijf. Maar geld en kapitaal verliezen hun dominante rollen. En als we niet snel handelen om een passend beleid te voeren, zou het zo kunnen zijn dat we zowel innovatie als concurrentie de das om doen en de markt ondermijnen op een moment waarop deze zich net herstelt. Er staat veel op het spel en in deze lezing leg ik niet alleen uit hoe, maar bied ik ook suggesties die iedereen ten goede zullen komen om vooruit te komen in de richting van datakapitalisme en digitaal dividend.”
Publicaties
Mayer-Schönberger publiceerde tien boeken, waarvan de internationale bestseller Big Data, met coauteur Kenneth Cukier, in meer dan 20 talen verscheen. Zijn boek ‘Delete: The Virtue of Forgetting in the Digital Age’ werd bekroond met internationale prijzen. Viktor Mayer-Schönberger is auteur van ruim honderd wetenschappelijke artikelen en hoofdstukken. Hij behaalde graden in de rechtswetenschap in Salzburg en aan Harvard, in economie aan London School of Economics en is oprichter van Ikarus Software.
Speeddate, Prize & Scholarship
Naast de lezing van professor Viktor Mayer-Schönberger, staat er op het programma een lunch en speeddate gepland met leden van de Vrienden van Cobbenhagen en masterstudenten. Ook zullen de Vrienden van Cobbenhagen Prize en Scholarship worden uitgereikt en zal de dag worden afgesloten met een netwerkborrel.
Vrienden van Cobbenhagen
Sinds vier jaar (2017-2020) nodigen de Vrienden van Cobbenhagen in samenwerking met Tilburg University Society jaarlijks een internationaal bekende hoogleraar uit om een visie te geven op actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Hiermee leveren de organisatie een actieve bijdrage aan de internationale oriëntatie van de Nederlandse politiek, onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven. De Lecture heeft daarnaast ook als doel een nieuw publiek aan te spreken en potentiële leden van de Vrienden van Cobbenhagen te interesseren. Met de uitreiking van de Cobbenhagen Scholarship en Cobbenhagen Prize zijn ook actieve masterstudenten en bachelorstudenten bij het initiatief betrokken.
Bron: Tilburg University
Vorig artikelGynaecoloog en verloskundige overleggen op afstand
Volgend artikelMinister Bruins: grotere zelfstandigheid voor mondhygiënisten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.