Gezondheidsraad wil strengere regels voor gezonde lucht

Array

Luchtverontreiniging in Nederland leidt nog steeds tot ziekte en sterfte. Daarom moeten er volgens de Gezondheidsraad strengere regels komen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De Nederlandse overheid moet bij het verminderen van de luchtverontreiniging niet uitgaan van de Europese normen, maar van de strengere waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert, zo laat de Gezondheidsraad vandaag in zijn advies weten.

Vrijwel overal in Nederland wordt voldaan aan de Europese normen. Toch is de lucht die wij in Nederland op de meeste plekken inademen ongezond. Het inademen van fijnstof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt of verergert klachten aan luchtwegen, longen, hart en bloedvaten. Naar schatting leiden de concentraties schadelijke stoffen in de lucht elk jaar tot zo’n 12.000 vroegtijdige sterfgevallen, aldus de Gezondheidsraad.

Beleidsmaatregelen gezonde lucht

Om te voldoen aan de strengere normen van de WHO zijn extra beleidsmaatregelen nodig. Daarom pleit de Gezondheidsraad voor het verder terugdringen van de concentraties fijnstof en stikstofdioxide afkomstig van wegverkeer, en van de uitstoot van ammoniak vanuit de veehouderij. Verdere winst valt te behalen met de aanpak van lokale bronnen van fijnstof en stikstofdioxide, zoals houtstook.

Ook adviseert de Gezondheidsraad extra maatregelen om mensen die gevoelig zijn voor luchtverontreiniging te beschermen, zoals mensen met een longziekte, ouderen en kinderen. Denk aan het aanpakken van ‘hot spots’, locaties met veel luchtverontreiniging. Als voorbeeld noemt de Raad het invoeren van autoluwe binnensteden, milieuzones en snelheidsbeperkingen.

Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit

Staatssecretaris Van Veldhoven van Milieu laat weten blij te zijn met het advies van de Gezondheidsraad. De staatssecretaris komt eind dit jaar met een Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit, dat de kwaliteit van de lucht permanent moet verbeteren. Over de invulling ervan wordt nog overlegd met gemeenten en belangenorganisaties.

Bron: Longfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen