Zorg start – ondersteund door VWS – met schrappen van onnodige regels

Array
In maart eerste resultaten van ‘schrap- en verbetersessies’

Zorgprofessionals uit zeven verschillende beroepsgroepen gaan vanaf volgende week de bureaucratie te lijf. Met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan zij – samen met verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders – vaststellen welke regels binnen hun vakgebied kunnen worden geschrapt en wat er nodig is om dat te realiseren. De zogenaamde ‘schrap- en verbetersessies’ komen voort uit het initiatief (Ont)Regel de Zorg, dat huisartsenactiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) vorig jaar heeft genomen samen met ledenorganisatie en dienstverlener VvAA. Uit dit traject kwam naar voren dat zorgverleners gemiddeld 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie. In maart moeten de eerste concrete resultaten met en door VWS worden besproken.

Startsein door minister Hugo de Jonge

Na het grote succes van de eerste schrapconferentie (Ont)Regel de Zorg op 18 november jl., pakken de zorgverleners nu door. Gesteund door het ministerie van VWS gaan zeven beroepsgroepen een eigen actieagenda opstellen. Medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen steken in januari, februari en maart de koppen bij elkaar in ruim twintig ‘schrap – en verbetersessies’ om concrete schrapsuggesties te formuleren mét de bijbehorende verbeterplannen. Het gaat om realiseerbare plannen die direct verschil maken voor de patiënt en de zorgverlener. In maart zullen de eerste resultaten worden teruggekoppeld. Dinsdag 30 januari zal minister Hugo de Jonge bij VvAA het startsein geven voor de schrap – en verbetersessies.

Versnelling en verbreding leiden tot resultaat

Minder regels en minder bureaucratie in de zorg. Dat is het doel van zorgverleners en ook van kabinet-Rutte III. Maar hoe maken we na jaren van noodkreten uit het veld een einde aan de onzinnige bureaucratie in de zorg? Hoe kan het écht beter? Hoe krijgen we meer tijd en aandacht voor de patiënt? Actiecomité ‘Het Roer Moet Om’ luidde in maart 2015 de noodklok over de onacceptabele administratie – en regeldruk in de huisartsenzorg. “De schrapactie binnen deze beroepsgroep leverde resultaat op, maar versnelling en verbreding waren nodig en zijn inmiddels in gang gezet,” zo stelt huisarts Peter de Groof, een van de initiatiefnemers van HRMO.

“Het probleem van de administratielast kunnen we alleen gezamenlijk oplossen. Het is een wezenlijk probleem, dat breed in de samenleving leeft en nu ook als zodanig wordt opgepakt door zorgverleners en hun beroepsorganisaties, het zorgveld en de politiek. Er is sprake van een bijzonder momentum nu alle betrokken partijen zich inzetten om de bureaucratie in de zorg terug te dringen,” aldus Gerlach Cerfontaine, voorzitter van het bestuur van VvAA.

40% werktijd kwijt aan administratie

In het kader van het initiatief (Ont)Regel de Zorg heeft een denktank van enthousiaste academici vorig jaar in kaart gebracht hoeveel tijd zorgverleners kwijt zijn aan administratie. Het resultaat: gemiddeld 40 procent van de werktijd van een zorgverlener gaat op aan administratie. De administratieve taken gaan ten koste van de tijd voor de patiënt. Bovendien blijkt dat zorgverleners vaak niet weten waarom ze bepaalde zaken registreren. Het gevoel tijd te verspillen aan onzinnige rompslomp vinden zorgverleners extra frustrerend.

Feiten en cijfers: www.vvaa.nl/ontregeldezorg

Tijdens de eerste schrapconferentie zijn per beroepsgroep al eerste schrapvoorstellen gedaan. Deze vormen de basis voor het vervolgtraject. De uitkomsten daarvan als ook van de volledige schrapconferentie, zijn te vinden op www.vvaa.nl/ontregeldezorg.

Programma

In drie weken tijd, verspreid over een kleine twee maanden, gaan zeven beroepsgroepen aan de slag met het schrappen van regels:

Schrapweek 1: 29 – 31 januari
Schrapweek 2: 19 – 21 februari
Schrapweek 3: 12 – 14 maart

Alle schrap- en verbetersessies worden georganiseerd bij VvAA

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen