We zijn minder hygiënisch dan we denken

0
957

Hoe goed kennen we de basisbeginselen van hygiëne? En wat is belangrijk.  Je handen wassen na het toiletbezoek is in deze een open deur. Maar maakt iedereen regelmatig wel zijn werkplek en huis schoon? En wat is schoon. Is dat optisch schoon omdat we de bacteriën verspreiden door onjuiste schoonmaaktechnieken?   Vaak blijkt dat we een stuk minder hygiënisch zijn dan we eigenlijk denken. Soms zitten er op een optische schone koffiemok op kantoor  meer bacteriën bevatten dan een wcbril en ook toetsenborden zijn een grote bron van bacteriële besmetting zijn.

Deze en nog eens acht schokkende feiten over hygiëne waaruit blijkt dat optisch schoon niet altijd hygiënisch schoon is:
  1. Een snijplank in de keuken kan tot wel 200 keer meer bacteriën bevatten dan een wc-bril
  2. Meer dan één op de vier gebruikers van het openbaar vervoer heeft resten van uitwerpselen op zijn of haar hand.
  3. Wanneer het toilet wordt doorgespoeld met de deksel niet op de pot, kunnen bacteriën zich tot wel twee meter verspreiden
  4. Afstandsbedieningen zijn in het ziekenhuis vaak de grootste verspreiders van ziektekiemen
  5. In de lade van een koelkast zijn gemiddeld 750 keer (!!) meer bacteriën aanwezig dan veilig wordt geacht
  6. Bacteriën die gelinkt worden aan huid- en urineweginfecties gaan pas dood bij temperaturen van 40 graden of hoger.
  7. 43 procent van de moeders wast niet altijd haar handen na het verschonen van een luier
  8. Een handtas kan wel 10.000 bacteriën per 2,5 vierkante centimeter bevatten

 

 

Vorig artikelNederland heeft een betere #donorwet nodig!
Volgend artikelKan een pinda-allergie voorkomen worden?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.