Behandelprogramma LEFF voor kinderen met overgewicht en obesitas effectief

Het programma LEFF (Lifestyle, Energy, Fun & Friends), ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam vanuit het project Care for Obesity, verbetert de kwaliteit van leven van deelnemende kinderen en krijgt hen op een gezonder gewicht, zo blijkt uit onderzoek.Het RIVM Centrum Gezond Leven heeft LEFF nu ook erkend als effectief. LEFF is een van de weinige programma’s op het gebied van behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen in de leeftijd 7 t/m 12 jaar die als effectief is beoordeeld in Nederland. Met deze erkenning is LEFF opgenomen in de interventiedatabase van het RIVM Centrum Gezond Leven en de Gezond en Actief Leven database van het Kenniscentrum Sport.

Zelfvertrouwen en duurzame gedragsverandering

Projectmanager Sanne Niemer, vanuit de VU verantwoordelijk voor LEFF: “Uniek aan LEFF is de positieve aanpak, het werken aan zelfvertrouwen en de aandacht voor duurzame gedragsverandering. Het feit dat LEFF altijd in de wijk wordt uitgevoerd, door professionals uit de wijk, maakt het een aantrekkelijke keuze”. Binnen LEFF gaan gezinnen in groepsverband gedurende 10 weken aan de slag gaan met gezonde voeding en beweging. Het behandelprogramma is voor kinderen van 7 t/m 12 jaar met overgewicht en obesitas. Minstens één van de ouders neemt ook deel aan de behandeling.

Positieve beoordeling aanpak

LEFF is in 2014 geïntroduceerd in Nederland en gebaseerd op het succesvolle Engelse behandelprogramma MEND (Mind, Exercise, Nutrition, Do it!). MEND wordt al sinds 2001 uitgevoerd in onder andere Engeland, Amerika en Canada en wereldwijd hebben meer dan 90.000 gezinnen deelgenomen. Sinds de introductie in Nederland in 2014, is LEFF voortdurend doorontwikkeld en geëvalueerd. Inmiddels hebben in Nederland ruim 450 gezinnen in 10 gemeenten deelgenomen. Niemer: ”Zowel kinderen als ouders beoordelen het programma uitermate positief. “

De ontwikkeling en evaluatie van LEFF is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het ministerie van VWS. LEFF is in heel Nederland beschikbaar. De stichting Gezonde Jeugd is de landelijke aanbieder van LEFF.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen