Zorg rond kwaliteit van leven kankerpatiënten moet beter

Array
Wereldkankerdag 4 februari

Er is veel behoefte aan zorg die de kwaliteit van leven van kankerpatiënten verbetert. Die ‘rondomzorg’ wordt nu nog onvoldoende aangeboden en moet verder ontwikkeld worden. Dat zegt Martijn Stuiver, bijzonder lector Functioneel herstel bij kanker bij de HvA en het Antoni van Leeuwenhoek, in aanloop naar Wereldkankerdag op 4 februari.

Steeds meer mensen leven met kanker. Dat hangt samen met dat we steeds ouder worden, en kanker beter kunnen detecteren en behandelen. Nu de behandeling steeds succesvoller wordt- vandaar het veelgehoorde “kanker wordt een chronische ziekte”- is het belangrijk dat zorgverleners weten hoe zij de kwaliteit van leven van (ex)-kankerpatiënten kunnen verbeteren.
Voor die ‘rondomzorg’ maakt bijzonder lector Martijn Stuiver zich hard. Stuiver onderzoekt vanuit de HvA en het Antoni van Leeuwenhoek hoe fysiotherapeuten, ergotherapeuten en voedingsdeskundigen kunnen bijdragen aan de fitheid en revalidatie van zowel kankerpatiënten als ex-patiënten. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een Centrum voor Kwaliteit van Leven waar alle paramedische en psychosociale zorg is samengebracht. Een ideale onderzoeksomgeving.
Kinderschoenen
Stuiver begeeft zich op relatief onontgonnen terrein. “Voor deze doelgroep staat de ondersteunende zorg historisch gezien nog in de kinderschoenen,” zegt de lector. Deze zorg wordt nu nog onvoldoende aangeboden. “Dat is geen onwil, of dat zorgverleners er het belang niet van zien. Maar in de spreekkamer bij de medisch specialist vraagt de patiënt geen dingen als: ik slaap slecht, en er is door de ziekte geen intimiteit meer, wat kan ik hieraan doen? Het draait vooral om de vraag: hoe gaat het met de kanker, ga ik overleven ? De patiënt verwacht van de dokter daarop een medisch antwoord.”
Handelingsverlegenheid
Er is ook nog een grote handelingsverlegenheid bij veel (paramedische) zorgverleners op dit gebied. Er zit een mythologische kant aan kanker, zegt Stuiver, en daar moeten we vanaf. “Voor veel paramedici hangt rond kanker nog het idee van eng, spannend, moeilijk. We moeten kanker ont-mythologiseren. Het is goed dat er hooggespecialiseerde fysio’s zijn die er veel van afweten; maar het is ook belangrijk dat een ‘gewone’ fysiotherapeut weet wat de mogelijkheden zijn bij verschillende vormen van kanker.”
Droom
Daarom moet er ook meer aandacht voor kanker terugkomen in het onderwijs van zorgopleidingen. Met zijn lectoraat wil Stuiver het onderzoek vanuit het Antoni van Leeuwenhoek, de Amsterdamse academische ziekenhuizen (VUmc en AMC) en de HvA bij elkaar brengen, en laten doorsijpelen in de opleidingen. “Met name in de opleidingen Ergotherapie en Fysiotherapie zit nog weinig verweven over kanker, terwijl ziekten als artritis en diabetes wel standaard in de opleiding terugkomen. Dit gaan we de komende tijd proberen te versterken, ook in het samenwerkende onderwijs.”
Stuiver heeft een droom op dit gebied: “Momenteel behandelen HvA-studenten en docenten in Polifysiek, een praktijk van de Faculteit Gezondheid, patiënten met specifieke ziekten, die bijvoorbeeld revalideren na een hartaanval. Ik zou het fantastisch vinden als we daar ook patiënten met kanker gaan behandelen, en studenten daarbij betrekken.”
Bron: HvA en het Antoni van Leeuwenhoek
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen