Hiv Vereniging lanceert landelijke campagne tegen hiv-stigma tijdens Nationale Gezondheidsbeurs

Array

Ook in ons land hebben mensen met hiv nog regelmatig te maken met uitsluiting en discriminatie in hun omgeving. Uit angst voor oordelen en afwijzing durven velen hun hiv-status niet te delen met anderen. Vanwege dit stigma laten mensen zich ook minder snel testen, met als gevolg uitstel van behandeling.

‘Met deze campagne willen we mensen in Nederland meer bewust maken van het feit dat mensen met hiv nog steeds te maken hebben met negatieve reacties en vragen wij mensen zich solidair te verklaren’, aldus Pieter Brokx, directeur Hiv Vereniging.

Millionpositivefaces

Om het stigma tegen te gaan en meer solidariteit te creëren voor mensen die leven met hiv worden de komende maanden zoveel mogelijk selfies verzameld onder het motto ‘Let’s face hiv together’. Iedereen kan een selfie uploaden op de campagnewebsite millionpositivefaces.nl en deze delen via sociale media met de hashtag #millionpositivefaces. Het streven is om tijdens de Wereld Aids Conferentie, deze zomer in Amsterdam, met een miljoen selfies een krachtig statement te maken tegen stigma en discriminatie van mensen met hiv.

Bedrijfslink

Ook bedrijven die staan voor openheid en solidariteit, kunnen hun steun betuigen door zich aan te melden. Zij ontvangen een eigen bedrijfslink op de website waar medewerkers een selfie kunnen uploaden en delen via sociale media. Brokx: ‘Uiteraard gaan we ook bekende Nederlanders vragen zich hard te maken voor deze campagne, een selfie te plaatsen en daarmee hun achterban en fans te motiveren hetzelfde te doen’.

Doorbreken stigma

Het getal 100x100x100 = 1 miljoen selfies en staat symbool voor: 100% van de mensen met hiv in de wereld weet wat hun status is, allen hebben toegang tot hiv-zorg en bij iedereen slaat de behandeling aan. Het doorbreken van stigma en stoppen van discriminatie speelt daarbij een belangrijke rol. Een duidelijk streven maar we zijn er nog niet, zo benadrukt Pieter Brokx. ‘Hiv is tegenwoordig goed te behandelen en gelukkig krijgen steeds meer mensen wereldwijd toegang tot medicatie. Het is zelfs zo dat iemand met hiv, die de juiste medicatie slikt en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, het virus niet kan overdragen. Maar een pil tegen stigma en onwetendheid bestaat helaas niet. Vandaar dat dit soort campagnes hard nodig zijn’, aldus Brokx.

De campagne #millionpositivefaces is een initiatief van de Hiv Vereniging in samenwerking met ViiV Healthcare en het OLVG, stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen