Door het hart van China, aflevering 5: De K-straat #hartvanchina

Ruben Terlou komt aan in Changsha, waar de ziekenhuizen overvol zijn.

De K-straat

Veel jongeren trekken naar de stad. Hierdoor blijven op het platteland ouderen over die zichzelf maar moeten zien te redden. De migratie heeft ook grote gevolgen voor China’s ziekenzorg. Het verzekeringsstelsel is namelijk niet ingesteld op de hoeveelheid nieuwe stadsbewoners. Veel Chinezen komen in grote financiële problemen wanneer ze ziek worden.

Ruben spreekt bejaarde theeboeren in Fujian en volgt ernstig zieke kankerpatiënten die in een straat vol goedkope hotels naast het ziekenhuis van Changsha wachten op hun behandeling en hopen op genezing.
 

Over Door het hart van China

In vervolg op de gelauwerde serie Langs de oevers van de Yangtze staat in deze nieuwe serie het leven van de gewone Chinees centraal in bijzondere en spontane ontmoetingen. Met zijn innemende nieuwsgierigheid weet Terlou zijn gesprekspartners te verleiden tot openhartige gesprekken.

De serie laat China zien terwijl het zich op een kantelpunt in de geschiedenis bevindt; de veranderingen in dit immense land voltrekken zich in razend tempo. Cameraman Joost van Herwijnen legt een China vast dat over een paar jaar niet meer te filmen is. Ook wordt duidelijk dat wat zich op dit moment in het land voltrekt, over tien jaar de rest van de wereld staat te wachten.

Interactief

Ook online neemt Ruben Terlou de kijker mee op reis, en wel met bijzondere verhalen die zich volledig bínnen zijn foto’s afspelen. Op de interactieve site kan de kijker zelf gedetailleerde fotografische tableaus van mensen en landschappen verkennen, die stap voor stap hun verhalen prijsgeven. Met audio begeleidt Ruben Terlou de bezoeker.

Door het hart van China is te zien op 11 februari om 20.15 uur op NPO 2.

© Joost van Herwijnen

Presentatie en fotografie: Ruben Terlou

Regie en samenstelling: Maaik Krijgsman
Productie: De Haaien in coproductie met de VPRO
FOTO: © Joost van Herwijnen
vpro.nl/china.
Hashtag voor social media is #hartvanchina
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen