Slokdarmkanker, van diagnose tot behandeling

Array

In Nederland krijgen ruim 2.300 mensen per jaar slokdarmkanker, van wie driekwart mannen, voornamelijk ouder dan 60 jaar. Het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe. Voor behandeling van slokdarmkanker werkt Isala binnen het Regionaal Oncologisch Netwerk samen met Gelre ziekenhuizen. Hoe de diagnose slokdarmkanker wordt gesteld en de chirurgische behandeling er uit kan zien, komt aan bod tijdens een informatieavond voor patiënten en andere geïnteresseerden bij Gelre ziekenhuizen.

Behandelmogelijkheden bij slokdarmkanker

Maag-darm-leverarts Joost Scherpenisse zal eerst vertellen wat slokdarmkanker is. Vervolgens gaat hij in op preventie en verschillende nieuwe behandelmogelijkheden van voorstadia van slokdarmkanker. Chirurg Edwin van der Zaag is gespecialiseerd in (kijk)operaties voor slokdarm- , maag- en darmkanker en zal dieper ingaan op de minimaal invasieve chirurgische behandeling van slokdarmkanker.

Ook vertelt hij over de samenwerking tussen Isala en Gelre ziekenhuizen binnen het Regionaal Oncologische Netwerk en hoe dit vanwege specialisatie tot betere resultaten leidt. Daarbij worden alle patiënten met maag- en slokdarmkanker uit de regio Zwolle/Meppel en Zutphen/Apeldoorn in Apeldoorn geopereerd en alle patiënten uit deze regio’s met alvleesklier-, galweg- en leverkanker in Zwolle. De voor- en nazorg vindt dan in het ‘eigen’ ziekenhuis van de patiënt plaats.

Daarna komt ex-patiënt Stoffer Langenberg aan het woord. Hij vertelt over zijn ervaringen met een goede voorbereiding voor de operatie en welke invloed de ziekte en behandeling heeft op de kwaliteit van leven. Tenslotte vertelt arts-onderzoeker Emma Bruns wat het effect is van het beweeg- en eetprogramma ‘Fit4Surgery’. Dit digitale programma stimuleert oudere patiënten vóór de operatie om met dagelijkse oefeningen en eiwitrijke recepten zo fit mogelijk de operatie in te gaan en zo voorspoedig mogelijk te herstellen.

Aansluitend aan de presentaties is er gelegenheid voor het stellen van vragen aan de sprekers. Vóór 19.30 uur en vanaf 21.00 uur is er tijd om de informatietafel van patiëntenvereniging SPKS te bezoeken (zie ook: www.spks.nl).

Over de informatieavond.
De informatieavond vindt plaats in het Auditorium van Gelre Apeldoorn. Vanaf 19.00 uur is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre.

Bron: Isala

Recente artikelen