Keuzehulp helpt transmannen bij maken lastige keuzes

Uitleg en argumenten bij behandelopties genitale operaties transmannen

Transmannen (vrouw naar man transgenders) komen voor de keuze te staan of ze zich wel of niet willen laten opereren. Vanaf nu kunnen zij gebruik maken van een online keuzehulp ‘genitale operaties voor transmannen’. Deze keuzehulp zet de mogelijke genitale operaties op een rij, geeft argumenten voor en tegen de verschillende opties met erbij een begrijpelijke uitleg. Het helpt de patiënt en arts in hun gesprek over wat de beste keuze is.

De afdeling plastische chirurgie van VUmc heeft samen met transmannen en artsen de online keuzehulp gemaakt. Transmannen die hun traject bij het genderteam hebben doorlopen, komen in aanmerking voor genitale operaties. Het gaat dan om het wel of niet verwijderen van borsten, eierstokken, baarmoeder en/of vagina. En of en wat voor een penis de transman wil. De keuzehulp helpt bij het gesprek hierover, maar is géén instrument waaruit een beslissing volgt.

Zorgvuldig traject

“In de transitie van vrouw naar man is er eerst de psychologische begeleiding en eventuele medische behandeling met hormonen”, zegt Müjde Özer, plastisch chirurg bij VUmc. Hierdoor is het zelfbeeld al aangepast en past het uiterlijk vaak al meer bij hoe iemand zichzelf ziet en voelt. “Voor sommigen is een operatie niet altijd nodig om zich toch al man te voelen”, verduidelijkt Özer. “Wil de patiënt toch een operatie, dan lichten wij ze voor over de verschillende mogelijkheden. De online keuzehulp helpt bij het geven van die informatie in begrijpelijke taal. Het is een zorgvuldig traject, vooral ook omdat een operatie vaak onomkeerbaar is. Door de keuzehulp kan de transman zelf al nadenken over wat het beste bij hem past.”

Bewezen nut

Uit wetenschappelijk onderzoek van onder meer het Radboudumc en VUmc naar keuzehulpen over prostaatkanker, blijkt dat deze voorzien in een behoefte. De gebruikers wisten goed dat er meerdere opties waren, voelden zich beter geïnformeerd en zeiden een betere beslissing te kunnen nemen, aldus het onderzoek.

Website VUmc

De online keuzehulp staat online op de website vumc.nl van de afdeling plastische chirurgie en het kennis- en expertisecentrum genderdysforie van VUmc. Ook attendeert VUmc patiëntenorganisaties en verwijzers erop. De Argumentenfabriek heeft het proces bij de keuzehulp begeleid en er een digitaal product van gemaakt. Binnenkort is er ook een keuzehulp beschikbaar over vruchtbaarheidsbehoud voor transmannen.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen