Vrij veilig, ook met carnaval

In de praktijk blijkt het voor jongeren niet alleen een aandachtspunt te zijn om condooms ook daadwerkelijk te gebruiken, maar ook om voorbereid uit te gaan. Dus ga je carnaval vieren, zorg dat je condooms bij je hebt! De GGD’s hebben in het afgelopen jaar, in samenwerking met de leverancier van een condoomautomaat, veel uitgaansgelegenheden opnieuw voorzien van condoomautomaten. Het doel van deze inspanningen is jongeren laagdrempelig en anoniem, middels verkoop, condooms aan te bieden om veilig vrijgedrag te bevorderen en verspreiding van soa te voorkomen.

Soa worden met name overgedragen via sperma, bloed of vaginaal vocht en bij contact tussen de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond. Een soa-infectie kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander. Als je veilig vrijt, is de kans om een soa op te lopen klein.

Je vrijt veilig als je:

  • seksueel contact hebt met één vaste partner, die zelf ook nooit met een andere partner vrijt en geen soa heeft;
  • elkaar streelt, tongzoent, kust, knuffelt, masseert, jezelf bevredigt of elkaar met de hand bevredigt;
  • bij vaginale geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) een goedgekeurd condoom gebruikt;
  • bij anale geslachtsgemeenschap (penis in de anus) een goedgekeurd condoom met extra veel glijmiddel gebruikt.

Om hiv te voorkomen moet je er bij orale seks (pijpen en beffen) voor zorgen dat er geen sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt.
Andere soa’s (zoals bijvoorbeeld gonorroe) loop je bij orale seks veel makkelijker op dan een hiv infectie.
Om een soa in de keel te voorkomen, kan dus sowieso een condoom worden gebruikt bij het pijpen.
Smaakjescondooms zijn speciaal voor dit doeleinde op de markt gebracht.

Om je te beschermen bij beffen of rimmen kan een beflapje (of opengeknipt condoom) bij het likken van de vagina of anus worden gebruikt.

In Nederland vinden er jaarlijks naar schatting ruim 100.000 nieuwe infecties met soa plaats, vooral onder jongeren.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen