Het TeAMS boek: Hoe train je multidisciplinaire samenwerking in het ziekenhuis?

In de afgelopen decennia is de patiëntenzorg drastisch veranderd. De meeste behandelingen in het ziekenhuis worden tegenwoordig uitgevoerd door multidisciplinaire teams van medische professionals. Het optimaliseren van de samenwerking in deze teams is daarom een belangrijk thema voor ziekenhuizen. Maar hoe pak je zoiets aan? Hoe leer je teams van medische professionals beter samen te werken en hoe sluit je zo goed mogelijk aan bij hun praktijk? Welke doelen moet je nastreven? Wat moet je precies trainen en welke middelen kun je daarvoor het best inzetten? En hoe organiseer je deze initiatieven in een werkomgeving die zich kenmerkt door overvolle agenda’s en ingewikkelde werkschema’s?

TeAMS is een multidisciplinair en interprofessioneel trainingsprogramma voor teams in ziekenhuizen. Dit innovatieve programma, dat uniek is in de wereld, werd in 2014 in het VUmc ontwikkeld. Sinds 2015 loopt het en zijn een kleine duizend medische professionals getraind. De ontwikkelaars, een team van medisch specialisten, onderwijskundigen, psychologen, communicatie-experts en trainers, hebben een boek over het programma geschreven, dat deze week wordt gelanceerd. In het boek worden gedetailleerd de verschillende onderdelen van het programma beschreven, zowel de inhoudelijke invulling en theoretische onderbouwing, als ook de benodigde organisatorische kaders en de strategische, tactische en operationele aanpak. Het doel van dit boek is deze kennis te verspreiden en andere ziekenhuizen in staat te stellen een soortgelijk programma op te zetten.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen