FNV: Minister de Jonge ondermijnt bezettingsnorm en daarmee kwaliteit verpleeghuiszorg

De FNV is het niet eens met de aanbevelingen van onderzoekers van Maastricht University over de Leidraad verantwoorde personeelssamenstelling verpleeghuiszorg. Volgens de onderzoekers zet de Leidraad, onderdeel van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg, te eenzijdig in op meer personeel en zal dat niet bijdragen aan betere kwaliteit van zorg. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt door minister de Jonge onderschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

FNV-bestuurder John van Mullem: ‘Het lijkt wel alsof de minister de bezettingsnorm zoals deze is opgesteld door het zorginstituut, opzettelijk wil ondermijnen. Voor de FNV is de bezettingsnorm van 2 zorgprofessionals op 8 cliënten een minimale norm die absoluut nodig is om de kwaliteit van zorg te waarborgen. Die norm is niet zomaar uit de lucht gegrepen maar voortgekomen uit duizenden gesprekken met zorgverleners.’

De onderzoekers baseren zich voornamelijk op een literatuurstudie en interviews met internationale experts. De conclusie dat meer personeel niet zal bijdragen aan betere kwaliteit van zorg staat lijnrecht tegenover de ervaringen van zorgverleners zoals FNV die al jaren hoort.

Bezettingsnorm

Van Mullem: ‘We kennen ontelbare voorbeelden van ongelukken die gebeurden doordat er te weinig toezicht was. Te weinig toezicht overdag én ’s nachts hebben in het recente verleden tot heel veel onveilige situaties geleid. Daarnaast vragen bewoners en familie ook al jaren om ‘gewoon wat aandacht’. Juist om deze treurige situaties in de toekomst te voorkomen ging de Kamer akkoord met een bezettingsnorm, ik snap niet waarom de minister hier weer aan zou willen tornen.’

De 2,1 miljard euro die is gereserveerd om voldoende personeel aan te nemen moet ook worden ingezet om de enorme leegloop van zorgpersoneel in de sector tegen te gaan. Uit recent onderzoek blijkt dat 10% van het huidige personeel overweegt de verpleeghuiszorg te verlaten. Van Mullem: ’De bezettingsnorm zorgt wat ons betreft voor een directe kwaliteitsimpuls. Ondermijning van de afspraken rond deze norm staat dan ook gelijk aan het afbreken van de zorg, wij zullen niet akkoord gaan met enige vorm van aantasting van deze afspraken.’

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen