Herziene NHG-Behandelrichtlijn Zonneallergie

De NHG-Behandelrichtlijn Zonneallergie (voorheen: Farmacotherapeutische richtlijn Dermatitis solaris) is herzien. De herziene versie bevat aanbevelingen voor de behandeling en preventie van zonneallergie.

De NHG-Behandelrichtlijn Zonneallergie bevat een overzicht met de verschillen tussen zonneallergie en de belangrijkste differentiaaldiagnoses, namelijk fototoxische huidreacties en fotoallergisch contacteczeem. In de richtlijn wordt ook aandacht besteed aan het beleid bij deze differentiaaldiagnoses.

Behandeling van zonneallergie

Bij de behandeling van zonneallergie staat het bestrijden van jeuk op de voorgrond. Medicamenteuze behandeling is niet altijd nodig. De richtlijn bevat het advies om, afhankelijk van de ernst van de klachten, een lokaal anti-jeukmiddel of een corticosteroïdcrème voor te schrijven. In ernstige gevallen kunnen kortdurend orale corticosteroïden overwogen worden. Antihistaminica zijn niet effectief bij het bestrijden van jeuk door allergische reacties van het vertraagde type.

Preventie van zonneallergie

Een recidief treedt frequent op, maar preventieve maatregelen kunnen een recidief voorkomen. De richtlijn bevat de volgende adviezen:

  • zorg voor een geleidelijke opbouw van blootstelling aan de zon
  • mijd de zon tussen 11 en 15 uur
  • bedek de huid met zonwerende kleding/hoofddeksel
  • gebruik zonnebrandcrème met een hoge uv-A- en uv-B-bescherming

De richtlijn geeft daarnaast informatie over de behandeling met lichttherapie bij ernstige, recidiverende zonneallergie.

Bron: NHG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen