KNOV en NVOG sluiten aan bij rechtszaak tabaksindustrie

0
221

Verloskundigen en gynaecologen scharen zich achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. Zwangere vrouwen en hun omgeving moeten beschermd worden tegen de ernstige gezondheidsrisico’s van (mee)roken voor henzelf en hun (ongeboren) kind.

Om de haalbaarheid van de strafvervolging van de vier grootste tabaksproducenten te vergroten, sluiten de KNOV en NVOG aan. Beide organisaties ondersteunen een tabaksontmoediging. De KNOV vanuit het standpunt ‘Rookvrije start’ en de NVOG vanuit het standpunt ‘Een rookvrije samenleving’. Verloskundigen en gynaecologen streven naar een rookvrije omgeving voor alle zwangeren door gerichte voorlichting en persoonlijke begeleiding.

Roken beïnvloedt de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Daarnaast vormt roken tijdens de zwangerschap een ernstig risico voor kind en moeder. Roken verhoogt sterk de kans op complicaties in de zwangerschap, zoals een miskraam en groeivertraging. Kinderen van rokende moeders hebben een grotere kans op wiegendood, astma, gedragsproblemen, luchtwegaandoeningen en oorontstekingen.

Aangifte

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Hierin wordt de tabaksindustrie ter verantwoording geroepen voor de rol die zij speelt in het doelbewust manipuleren van zowel hun producten als (toekomstige) gebruikers, met als doel zich van een afzetmarkt te verzekeren. De tabaksindustrie maakt zich hierbij schuldig aan strafbare feiten.

Een groeiend aantal partijen waaronder kinderartsen, instellingen voor de verslavingszorg, een aantal ziekenhuizen en huisartsen schaart zich achter het initiatief om aangifte te doen tegen de 4 grootste tabaksfabrikanten, met als doel een strafrechtelijke vervolging.

Bron: KNOV

advertentieEinde Bericht ___________________________________________
Vorig artikelBlokhuis neemt eerste speldje ’40 dagen geen druppel` in ontvangst
Volgend artikelAmstelring kiest voor glasvezelinfrastructuur
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.