VWS heeft nog steeds niets gedaan met het kinkhoestadvies van de Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseerde ruim twee jaar geleden alle zwangere vrouwen in te enten tegen kinkhoest. Het ministerie van Volksgezondheid heeft hier nog altijd geen besluit over genomen. In de tussentijd worden vrouwen niet geïnformeerd over de mogelijkheid om zich op eigen kosten te laten inenten, dat meldt RTL Nieuws.Al in 2015 adviseerde de Gezondheidsraad om vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap te vaccineren, bij voorkeur tussen de 28 en 32 weken. Het kan tot 38 weken. De Gezondheidsraad adviseert deze vaccinatie voor zwangere vrouwen op te nemen in het het Rijksvaccinatieprogramma. Zo bouwen zwangere vrouwen antistoffen op waardoor de ongeboren baby via de navelstreng weerstand opbouwt tegen kinkhoest.

Vrouwen kunnen zich nu wel op eigen kosten laten inenten, maar dat blijkt dus bijna niemand te weten. Kinkhoest is een hardnekkige ziekte. De Gezondheidsraad adviseert nu om iedereen in te enten die op het werk in contact komt met kinderen tot zes maanden oud.

Zwangeren kunnen de ziekte direct na de geboorte overdragen op de baby als ze in de laatste zes weken van de zwangerschap besmet zijn geraakt met kinkhoest. Wie is gevaccineerd of kinkhoest heeft gehad, is daarna enkele jaren immuun voor de ziekte, maar kan na die periode wel weer kinkhoest krijgen.

Kinderen en volwassenen die niet zijn ingeënt, hebben meer kans de ziekte op te lopen. Hoe jonger het kind is, hoe groter de kans dat de ziekte ernstig en zelfs levensbedreigend verloopt. Ook bij kinderen met ziekten aan het hart, zenuwstelsel, de longen of spieren verloopt kinkhoest ernstiger.

Bron: RTL

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen