NVVC schaart zich achter de aangifte tegen de tabaksindustrie

Array

Ook de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) schaart zich achter de aangifte tegen de tabaksindustrie. Elk jaar sterven er 20.000 mensen in Nederland en 6,5 miljoen mensen wereldwijd aan het directe gevolg van hun nicotineverslaving. Er is door de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq een uniek momentum gecreëerd om de handen ineen te slaan tegen de tabaksindustrie, die opzettelijk het verslavend effect van haar producten vergroot. Uit onze ledenraadpleging blijkt dat de aangifte tegen de tabaksindustrie grote steun heeft van de NVVC leden. Dit biedt de NVVC de benodigde basis om zich van harte bij deze aangifte aan te sluiten.

Roken draagt in belangrijke mate bij aan hart- en vaatziekten. Elk jaar overlijden ongeveer 3000 mensen aan een hart- of vaatziekte, omdat ze roken. Bij 1 op de 6 mensen die overlijden aan de gevolgen van een aandoening van de kransslagaders is roken de oorzaak daarvan. Nicotine heeft o.a. effecten op de hartslag, bloeddruk en toevoer van zuurstofrijk bloed. Verder bevat tabaksrook irriterende stoffen, die bloedvaten kunnen beschadigen leidend tot dichtslibbing van bloedvaten. Ook is er een direct effect op de bloedstolling met als gevolg een acute afsluiting van een bloedvat.[1]

De voorzitter van de NVVC, Hans Bosker, licht toe:

‘Roken is een zeer belangrijke risicofactor voor het ontstaan van een acuut hartinfarct met alle mogelijke gevolgen daarvan zoals hartfalen, hartritmestoornissen en sterfte. Dagelijks worden cardiologen geconfronteerd met de ernstige gevolgen van hartaandoeningen, die vermijdbaar waren geweest als iemand niet had (mee)gerookt. Dit motiveert hen om hun patiënten er nadrukkelijk van te overtuigen dat zij moeten stoppen met roken en om jongeren te adviseren dat zij vooral niet moeten beginnen met roken vanwege het verslavend effect ervan.’

[1] Trimbos Instituut

Bron: NVVC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen