Zo word je verleid om gezonder te eten op werk

Array

“Je kunt een bedrijfsrestaurant zó inrichten dat het werknemers verleidt om gezonder te gaan eten”, concludeert VU-gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema na een uitgebreid onderzoek in dertig bedrijfsrestaurants. In samenwerking met Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties) en een aantal cateraars heeft zij restaurants gezonder ingericht en vervolgens gedurende drie maanden het effect op aankoopgedrag onderzocht.

Het gezonde bedrijfsrestaurant

Door het ontwikkelen van het gezonde bedrijfsrestaurant zijn verschillende strategieën getest om gezonde keuzes makkelijker te maken, zonder ongezondere opties weg te halen. Deze strategieën worden ook wel ‘nudges’ genoemd. “Als er bijvoorbeeld naar verhouding meer magere kaas of volkoren brood uitgestald ligt, wordt daar meer van verkocht”, aldus Velema. Ook blijkt het verschil te maken als gezondere producten meer vooraan staan op de route: eerst de saladebar en later pas de gefrituurde snacks. Op de lange termijn kunnen deze kleine veranderingen bijdragen aan een gezonder eetpatroon en gezondere werknemers.

Meer gezondere broodjes, 30+ kaas en fruit

Velema onderzocht zeven soorten voedingsmiddelen: belegde broodjes, salades, frituur- en bladerdeeg snacks, kaasbeleg, vleesbeleg, fruit en snoep. Van de gezondere belegde broodjes, 30+ kaas en het fruit werd relatief meer verkocht in de restaurants die deelnamen aan het gezonde bedrijfsrestaurant, dan in de controlerestaurants. Bij de andere voedingsmiddelen werden geen verschillen gevonden in de verkoopcijfers. Die strategieën zouden moeten worden aangescherpt.

Laat werknemers gezonder lunchen

“Als cateraars kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de gezonde keuze van eten en drinken op het werk. Dit onderzoek laat zien dat de manier waarop we een bedrijfsrestaurant inrichten werknemers kan verleiden tot die gezondere keuzes, aldus Hans Rijnierse, voorzitter Veneca. Bijzonder aan het onderzoek is de omvang en de grondigheid. “Het is voor het eerst in Nederland dat nudging op deze schaal is onderzocht in bedrijfsrestaurants”, zegt hoogleraar Preventie Ingrid Steenhuis. Op basis van dit onderzoek hebben de onderzoekers een handleiding gemaakt voor cateraars en hun opdrachtgevers om hen te helpen hun bedrijfsrestaurant nog gezonder in te richten. Velema: “Zo dragen alle betrokken partijen er samen aan bij om de Nederlandse werknemers gezonder te laten lunchen!”.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeker Liesbeth Velema van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisatie), partners Sodexo, Albron, SAB Catering, ISS Catering Services, het Voedingscentrum en ondersteund door het Nationaal Programma Preventie. Op woensdag 21 februari worden de resultaten, een onderzoeksrapport en een praktische handleiding gepresenteerd.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam en Veneca

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen