Hospital at Home: zorgprogramma voor ouderen met dementie

Array

Ouderen met dementie die een acute ziekte krijgen zoals longontsteking, hartfalen of blaasontsteking, worden vanwege deze lichamelijke crisissituatie regelmatig verwezen naar het ziekenhuis voor een behandeling. Vooral voor deze groep ouderen is het ziekenhuis een relatief onveilige omgeving waarin zij te maken kunnen krijgen met vallen, ondervoeding, acute verwardheid en spierzwakte.

De Hospital At Home (H@H) studie onderzoekt bij ouderen met dementie die naar de spoedeisende hulp worden verwezen in verband met een acute ziekte, de uitkomsten van een ziekenhuisbehandeling thuis ten opzichte van een ziekenhuisbehandeling. Het doel is om naast uitkomsten zoals kwaliteit van leven, fysiek functioneren en herstel, ook kosten en complicaties van zowel het H@H-zorgprogramma als de acute ziekenhuisbehandeling te onderzoeken. De deelnemers aan de studie worden gezien op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis en loten, na toestemming, voor een reguliere ziekenhuisbehandeling of een behandeling door een gespecialiseerd team thuis. In totaal worden ruim 250 patiënten onderzocht.

De Hospital At Home (H@H)-studie onderzoekt de uitkomsten van een ziekenhuisbehandeling thuis ten opzichte van een ziekenhuisbehandeling. Dit doen ze onderzoekers bij ouderen met dementie die naar de spoedeisende hulp worden verwezen in verband met een acute ziekte. Het doel is om naast kwaliteit van leven, fysiek functioneren en herstel, ook kosten en complicaties van zowel het H@H-zorgprogramma als de acute ziekenhuisbehandeling te onderzoeken. Op basis van de resultaten willen de onderzoekers de introductie van ziekenhuiszorg thuis in Nederland een stap dichterbij brengen. Oudere mensen met dementie hoeven dan bij een acute ziekte niet meer tegen hun wens in uit hun vertrouwde omgeving te worden gehaald. Bovendien levert het programma naar verwachting een betere kwaliteit van zorg op en leidt het tot meer patiënttevredenheid en minder mantelzorgbelasting.

Projectleider: Prof. dr. S.E. de Rooij, AMC en UMCG
Contact: [email protected]

Samenwerkende partijen: Stichting Effectieve Ouderenzorg, UMCG, Zorgbelang Nederland, Zorg Innovatie Forum, Cordaan, umcGroningen Thuis, Alzheimer Nederland, AMC, Ambulance Amsterdam
Lees ook: artikel ‘Hospital@Home doet recht aan de wensen en noden van kwetsbare ouderen met dementie’

Bron: UMCG

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen