Geriatrische TraumaUnit rondom kwetsbare oudere met gebroken heup

Franciscus Gasthuis & Vlietland opent Geriatrische Trauma Unit voor zorg rondom kwetsbare patiënt met gebroken heup

Vanaf maandag 5 maart neemt Franciscus Gasthuis de Geriatrische Trauma Unit in gebruik. Dit vernieuwende zorgconcept, ingericht op een apart gedeelte van de verpleegafdeling Traumachirurgie, biedt gespecialiseerde zorg aan geriatrische 70-plussers met een gebroken heup. Bijzonder is de intensieve samenwerking tussen traumachirurgen, geriaters en gespecialiseerd verpleegkundigen, die geheel gericht is op een spoedig herstel van deze patiënten.

Patiënten van 70 jaar en ouder die hun heup breken, hebben vaak een operatie nodig. Deze wordt uitgevoerd door een traumachirurg die zich focust op het repareren van de breuk. Echter veel van deze patiënten zijn kwetsbaar, doordat ze bijvoorbeeld meerdere ziekten hebben, veel medicijnen gebruiken of geheugenproblemen hebben. Door de expertise van chirurg en geriater direct te combineren, wordt de zorg meteen aangepast aan de patiënt. ”Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar medicijngebruik en wordt de thuissituatie in kaart gebracht. Hierdoor optimaliseren we de zorg voor oudere patiënten en bevorderen we samen met andere zorgverleners het herstel”, vertelt geriater Maaike Bisschop.

In Franciscus Vlietland is gespecialiseerde zorg voor ouderen al langer aanwezig op de verpleegafdeling Geriatrie. Door recente uitbreiding van het team van geriaters is het nu mogelijk dat een vast team van geriaters gaat werken op de Geriatrische Trauma Unit.

Zorg rondom de behoeften van kwetsbare patiënten

De Geriatrische Trauma Unit is een mooi voorbeeld van zorg die georganiseerd is rondom de medische aandoening(en) van de patiënt. Artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het leveren van goede zorg rondom de aandoening (multidisciplinair team) en voor het betrekken van de patiënt en zijn naasten bij de behandeling. Een goede samenwerking met huisartsen, fysiotherapeuten, verzorgings- en verpleeghuizen in de regio is hierbij essentieel.

 

Franciscus Vriendenfonds richt huiskamer in

Een belangrijk onderdeel van de trauma unit is de huiskamer. De huiskamer biedt een vertrouwde omgeving en helpt patiënten om snel weer in het normale ritme te komen. In plaats van in bed te liggen, kunnen patiënten al een dag na de operatie weer aan tafel eten. Het contact tussen patiënten, het meedoen aan activiteiten en het gezamenlijk nuttigen van maaltijden in de huiskamer dragen namelijk bij aan een sneller herstel. Daarnaast worden familie en mantelzorger nauw betrokken bij het zorgproces, ook dit heeft een positieve invloed op het herstel.
Fotobijschrift: sfeerimpressie van de woonkamer op de Geriatrische Trauma Unit

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen