Amsterdamse aanpak valpreventie trapt af

Zaterdag 17 februari startte de Amsterdamse Aanpak valpreventie ‘Laat je niet vallen’. Het afgelopen jaar vielen 38.000 65-plussers in Amsterdam. Aanleiding voor de GGD Amsterdam om hier wat aan te doen en dit aantal incidenten terug te dringen. De aftrap vindt plaats tijdens de Valentijnsbijeenkomst in de Nieuwe Poort in Amsterdam-Zuid. Met een ludieke bijdrage van Marja Middeldorp (bekend van het RTL4 programma ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’) wordt de Amsterdamse aanpak vandaag gelanceerd.

Het letsel dat mensen kunnen oplopen na een valincident, maakt vaak een einde aan de zo gekoesterde zelfstandigheid. Daarmee hebben valincidenten een enorme impact op iemands kwaliteit van leven. Maar mensen moeten zich er ook van bewust zijn dat ze er zelf iets aan kunnen doen. ‘Laat je niet vallen’ is een oproep aan ouderen om in actie te komen. Tegelijkertijd ondersteunen we Amsterdammers om het risico op een val te verminderen. Dit doen we met praktische informatie, tips en een breed aanbod aan trainingen in de buurt waarvan bewezen is dat ze werken.

Laat je niet vallen


Vallen? Dat gaat niet over mij! Senioren weten wel dat ze oud zijn, maar zo voelen ze zich vaak niet. Bovendien blijkt dat veel ouderen vallen ook als een gecalculeerd risico zien: “Het hoort er nu eenmaal bij”. Deze gedachten helpen niet om in actie te komen, terwijl dat juist wel nodig is. Ouderen kunnen zelf hun valrisico verlagen door hun gedrag aan te passen; denk aan bewegen, krachttraining of voeding. Maar dan moet je wel weten dát je er iets aan kunt doen. Met deze campagne wil de GGD meer aandacht vragen voor het thema en mensen ook verleiden tot actie over te gaan. Welke actie nodig is, verschilt van persoon tot persoon.

De aanpak start in twee gebieden Buitenveldert en Oud-Noord. Fysiotherapeuten gaan hier  valpreventietrainingen geven. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals apk-keuringen voor de rollator, er is aandacht voor het gezichtsvermogen en ook voor hoe je duizeligheid – vaak een gevolg van medicatie – kunt voorkomen. Verder bouwen we aan netwerken van professionals zodat zij elkaar in hun werkgebied snel weten te vinden en kunnen verwijzen naar het juiste aanbod.

Meer weten? www.laatjenietvallen.nl

Bron: GGD Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen