Meekijken met operatie in het St. Anna Ziekenhuis om van elkaar te leren

0
1151

De vakgroep Orthopedie van het St. Anna Ziekenhuis en de sportzorgprofessionals van TopSupport (Eindhoven) boden in februari fysiotherapeuten uit de regio de mogelijkheid om live, via een videoverbinding, mee te kijken tijdens twee operaties: een enkelbandreconstructie en reconstructie van de gewrichtsband rond de knieschijf. Doel van deze zogenaamde ‘live surgery’ bijeenkomsten is kennisdelen en samen werken aan een zo’n soepel mogelijk behandeltraject voor de patiënt. Dit keer stond de operatieve behandeling van sportblessures en de bijbehorende nabehandeling centraal. De bijeenkomsten konden samen rekenen op ruim 100 deelnemers.

Realtime

Tijdens de bijeenkomsten konden de deelnemers via een videoverbinding de operaties ‘realtime’ volgen. Ook konden zij via deze verbinding vragen stellen aan de orthopeed in de operatiekamer. Aanvullend op het volgen van de operatie konden de aanwezigen deelnemen aan workshops.

Inkijkje

De operaties en de workshops bieden samen een mooi inkijkje in de zorg rondom patiënten die vaak zowel door eerstelijnszorgverleners (o.a. fysiotherapeuten, huisartsen, etc) als tweedelijnszorgverleners (o.a. orthopeden) worden behandeld.

Pure winst

De twee live surgery bijeenkomsten waren een succes.”Door dit soort sessies begrijp je elkaar beter, leer je van elkaars werkwijzen en ervaar je de mogelijkheden die de verschillende behandelingen bieden. Dat is pure winst voor ons als professionals maar zeker ook voor de patiënt.”, aldus een van de betrokken orthopeden Rob Bogie.

Continu leren

De vakgroep Orthopedie van het St. Anna Ziekenhuis en medisch sportgezondheidscentrum TopSupport organiseren jaarlijks meerdere bijeenkomsten voor zorgpartners (huisartsen, fysiotherapeuten, e.d.) om kennis te delen, te leren van elkaars ervaringen en waar mogelijk ook om (erger) letsel bij cliënten te voorkomen (preventie).

Bron: St. Anna Ziekenhuis

Vorig artikelWerken met MS
Volgend artikelGeriatrische TraumaUnit rondom kwetsbare oudere met gebroken heup
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.