Shisa-eiwitten belangrijk voor leren en geheugen

De communicatie tussen zenuwcellen wordt gemedieerd door compartimenten in uitlopers van de cellen, genaamd synapsen. In deze synapsen zijn AMPA-receptoren verantwoordelijk voor het doorgeven van het merendeel van de activerende signalen tussen zenuwcellen. De Shisa-eiwitten zijn relatief recent ontdekte eiwitten die een interactie aangaan met de AMPA-receptor. Leanne Schmitz onderzocht hoe de eiwitten de functie van de AMPA-receptor beïnvloeden. Ze ontdekte dat Shisa-eiwitten de aanmaak en opslag van nieuwe herinneringen beïnvloeden.

Schmitz ontdekte dat de specifieke eiwitten Shisa6 en Shisa7 beiden worden gevonden in de postsynaps en dat de eiwitten daar de signaaloverdracht van de AMPA-receptor veranderen onder basale omstandigheden en na elektrische stimulatie van de cel. Daarnaast wijst haar onderzoek uit dat beide eiwitten een unieke rol spelen in plasticiteit, het proces waarin het stimuleren van een hersencel een blijvende verandering in signaaloverdracht teweeg brengt. Schmitz onderzocht het effect van de eiwitten op het functioneren van de AMPA-receptor onder andere door het meten van elektrische stroom in hersencellen, biochemische studies en gedragsonderzoek.

Startdatum: 06-03-2018
Tijd: 11.45
Locatie: Aula
Titel: Functional characterization of the AMPA receptor interacting proteins Shisa6 and Shisa7
Spreker: L.J.M. Schmitz
Promotor: prof.dr. A.B. Smit, prof.dr. S. Spijker
Onderdeel: Faculteit der Bètawetenschappen
Categorie: Aard- en levenswetenschappen
Evenement type: Promotie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen