Shisa-eiwitten belangrijk voor leren en geheugen

0
566

De communicatie tussen zenuwcellen wordt gemedieerd door compartimenten in uitlopers van de cellen, genaamd synapsen. In deze synapsen zijn AMPA-receptoren verantwoordelijk voor het doorgeven van het merendeel van de activerende signalen tussen zenuwcellen. De Shisa-eiwitten zijn relatief recent ontdekte eiwitten die een interactie aangaan met de AMPA-receptor. Leanne Schmitz onderzocht hoe de eiwitten de functie van de AMPA-receptor beïnvloeden. Ze ontdekte dat Shisa-eiwitten de aanmaak en opslag van nieuwe herinneringen beïnvloeden.

Schmitz ontdekte dat de specifieke eiwitten Shisa6 en Shisa7 beiden worden gevonden in de postsynaps en dat de eiwitten daar de signaaloverdracht van de AMPA-receptor veranderen onder basale omstandigheden en na elektrische stimulatie van de cel. Daarnaast wijst haar onderzoek uit dat beide eiwitten een unieke rol spelen in plasticiteit, het proces waarin het stimuleren van een hersencel een blijvende verandering in signaaloverdracht teweeg brengt. Schmitz onderzocht het effect van de eiwitten op het functioneren van de AMPA-receptor onder andere door het meten van elektrische stroom in hersencellen, biochemische studies en gedragsonderzoek.

Startdatum: 06-03-2018
Tijd: 11.45
Locatie: Aula
Titel: Functional characterization of the AMPA receptor interacting proteins Shisa6 and Shisa7
Spreker: L.J.M. Schmitz
Promotor: prof.dr. A.B. Smit, prof.dr. S. Spijker
Onderdeel: Faculteit der Bètawetenschappen
Categorie: Aard- en levenswetenschappen
Evenement type: Promotie