ZN verwelkomt oproep NZa aan GGZ-aanbieders om wachttijdgegevens aan te leveren

Het is voor verzekerden en zorgverzekeraars belangrijk om inzicht te hebben in actuele wachttijden. Sinds 1 januari zijn aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) daarom verplicht om wachttijdgegevens aan te leveren bij Vektis. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) leveren nog niet alle GGZ-aanbieders aan. In een brief aan GGZ-aanbieders benadrukt de NZa daarom het belang van inzicht in wachttijden en verzoekt GGZ-aanbieders aan hun verplichting te voldoen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verwelkomt deze oproep van de NZa.

Om te voorkomen dat verzekerden te lang moeten wachten op zorg is het uitwisselen van betrouwbare informatie over wachttijden essentieel. Zorgverzekeraars kunnen zo voldoen aan hun zorgplicht. In de brief geeft de NZa aan dat zij verwacht van GGZ-aanbieders dat ze deze maand voldoen aan de eisen rondom aanlevering en publicatie van wachttijden.

Zorgbemiddeling

Zorgverzekeraars willen hun verzekerden graag helpen om zo goed mogelijk de weg te vinden en keuzes te maken in de zorg. Juist ook wanneer de wachttijd voor zorg langer is dan aanvaardbaar. Verzekerden kunnen dan contact opnemen met hun zorgverzekeraar voor persoonlijk advies. Dit heet zorgbemiddeling, ook wel wachtlijstbemiddeling genoemd. Zorgverzekeraars zoeken naar een zorgaanbieder in de nabije omgeving van de verzekerde die de behandeling kan uitvoeren. Zorgbemiddeling leidt er in veel gevallen toe dat een behandeling, met minstens dezelfde kwaliteit, sneller kan plaatsvinden. Verzekerden beslissen uiteindelijk zelf of ze hiervan gebruik  maken. Informatie over zorgbemiddeling is te vinden op de websites van de zorgverzekeraars of op www.zorgverzekeraars.nl/zorgbemiddeling.

Gezamenlijke aanpak

ZN werkt samen met GGZ Nederland, MIND, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), P3NL, de Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en MeerGGZ om de wachtlijsten in de GGZ zo snel mogelijk weer binnen de Treeknormen te krijgen.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen