Prins Pieter-Christiaan trapt Week voor de gezonde jeugd af

Array

De Week voor de gezonde jeugd is maandag van start gegaan. De aftrap werd gegeven door prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau en wethouder Karsten Klein op basisschool De Buutplaats in Den Haag. De kinderen van die school deden die ochtend een The Daily Mile waarbij ze een kwartier lang samen buiten gingen rennen. Ook veel andere Nederlandse gemeenten omarmen het initiatief.

Week voor de gezonde jeugd 5-10 maart
Gezond leven de normaalste zaak van de wereld

Alle kinderen verdienen het om gelukkig en gezond te leven. Een beweegvriendelijke buurt, een gezonde schoolomgeving en ouders die kennis hebben van de schijf van vijf, zouden dan ook de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Daarom organiseert Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) van 5 tot 10 maart de Week voor de gezonde jeugd; een week waarin we ons samen landelijk en vooral lokaal hard maken voor een gezonde generatie.

In het hele land komen gemeenten in actie. Van Friesland, Zeeland tot Limburg worden deze week activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van een gezonde leefstijl voor kinderen. Wethouders lopen samen met de klas The Daily Mile, ouders en kinderen schuiven aan bij een gezond ontbijt, leerkrachten maken werk van een Waterweek, zodat leerlingen water drinken in plaats van zoete drankjes, buurtsportcoaches brengen kinderen in beweging met sport en spel in de wijk.

Hierbij krijgen zij support van JOGG-ambassadeurs Erben Wennemars, Prins Pieter-Christiaan van Oranje,
Juvat Westendorp, Ingrid Jansen, Healthy Sisters en Samira El Idrissi. Zij trekken samen met Kindercorrespondent Tako Rietveld door het land om kinderen te verleiden tot gezond gedrag.

“We staan in Nederland voor een uitdaging om samen de omgeving van jongeren gezonder te maken. Maar met het doorzettingsvermogen en de kracht die ik bij alle professionals in het land zie, is er geen twijfel mogelijk dat we onze jeugd een gezonde toekomst kunnen geven”, Juvat Westendorp, JOGG-ambassadeur.

In Nederland is gemiddeld één op de zeven kinderen (13,6%) te zwaar en in achterstandswijken kan dit oplopen tot één op de drie. Kinderen met overgewicht zijn minder fit dan hun leeftijdsgenoten, worden vaker gepest en krijgen later vaak te maken met problemen rond hun gezondheid. Dit is schokkend, maar zeker niet onlogisch: de omgeving waarin kinderen leven verleidt op allerlei manieren tot ongezond gedrag. Omdat je een omgeving niet van buitenaf kunt veranderen, zit JOGG er middenin. In meer dan 130 gemeenten door heel Nederland maken JOGG-teams het verschil. Zij zetten zij zich dagelijks in om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken.

De video bevat interviews met: Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau (ambassadeur Jongeren Op Gezond Gewicht), Karsten Klein (wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens), Marjon Bachra (directeur jongeren op gezond gewicht) en deelnemende kinderen.

Bron: ANP & JOGG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen