Hartritmestoornissen bij stamceltherapie te voorkomen

Toegediende stamcellen die na een hartinfarct beschadigd weefsel moeten repareren, kunnen op verschillende manieren tot hartritmestoornissen leiden. Zo kunnen zij de elektrofysiologie beïnvloeden via directe koppeling aan hartcellen, maar ook door het uitscheiden van zogenaamde paracriene factoren in de omgeving van de hartspiercellen. Tegelijkertijd toegediende biomaterialen kunnen de elektrofysiologische veranderingen voorkomen. Dat zijn bijvoorbeeld microscopisch kleine bolletjes (collagene microsferen) of speciale patches die gebruikt worden om de ingebrachte stamcellen beter aan het beschadigde hartweefsel te laten hechten.

Tijdens een hartinfarct raakt het hartspierweefsel beschadigd, en dat kan leiden tot een verminderde pompfunctie (hartfalen). Hiervoor bestaat nog geen efficiënte behandeling. Een mogelijke oplossing is het regenereren van het hart door middel van stamceltherapie. De elektrofysiologische effecten van de interacties tussen hartcellen en stamcellen en de risico’s voor het ontstaan van hartritmestoornissen zijn echter niet goed bekend.

Interacties hartritmestoornissen

Smits proefschrift richt zich op het beter in kaart brengen van deze interacties om te begrijpen op welke manieren zij tot hartritmestoornissen kunnen leiden.
De resultaten van haar onderzoek vergroten de kennis over de risico’s van stamceltherapie met betrekking tot het ontstaan van ritmestoornissen. Zo dragen ze bij aan het optimaliseren van stamceltherapie.

Nicoline Smit: ‘Arrhythmogenic consequences of stem cell therapy for cardiac regeneration’.

Promotores: prof. dr. A.A.M. Wilde, dr. R. Coronel
Co-promotor: dr. V.M.F. Meijborg
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen