ZN omarmt aanbeveling Berenschot om preferentiebeleid niet af te schaffen

Array

In een vandaag verschenen rapport stelt Berenschot dat het preferentiebeleid van zorgverzekeraars niet moet worden afgeschaft. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is het eens met deze conclusie. ZN benadrukt dat zorgverzekeraars de afgelopen jaren veel verbeteringen hebben doorgevoerd in hun preferentiebeleid. Berenschot stelt dat tijdelijke geneesmiddelentekorten relatief vaak voorkomen bij preferent aangewezen geneesmiddelen. ZN ziet dat tekorten voorkomen bij zowel generieke als merkgeneesmiddelen, ook voorafgaand aan de invoering van het preferentiebeleid. Sinds de invoering van het preferentiebeleid in 2008 zijn er miljarden bespaard op geneesmiddelen. Dat komt neer op circa 50 euro minder premie per verzekerde per jaar.

Het rapport Effecten van het preferentiebeleid op beschikbaarheid van geneesmiddelen is opgesteld in opdracht van de belangenorganisatie van Biosimilars en generieke geneesmiddelenfabrikanten (BOGIN), de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) en brancheorganisatie voor apothekers KNMP.

Berenschot: forse daling tekort preferente geneesmiddelen

Farmanco, de website voor geneesmiddelentekorten van de KNMP, laat zien dat van de circa 300 meldingen het op dit moment in slechts 20 gevallen gaat om preferente geneesmiddelen. Tijdens de presentatie van het rapport bevestigde Berenschot op basis van Farmanco-data de forse daling van het tekort aan preferente geneesmiddelen.

Aanbevelingen al doorgevoerd

Het Berenschot-rapport baseert zich op cijfers uit de periode 2012-2016. ZN constateert dat zorgverzekeraars aanbevelingen die Berenschot doet in veel gevallen al hebben doorgevoerd. Zo is de aanwijzing van preferente geneesmiddelen nu voor 2 tot 4 jaar en zien zorgverzekeraars strenger toe op adequate levering. Andere aanbevelingen dienen volgens ZN in breder verband besproken te worden in de landelijke Werkgroep Geneesmiddelentekorten.

Wat is preferentiebeleid?

Zorgverzekeraars willen dat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft en onder gelijke voorwaarden wordt aangeboden. Van een aantal geneesmiddelen vergoeden zij daarom alleen de goedkopere variant. Dit heet preferentiebeleid. Het is door zorgverzekeraars ingevoerd om prijzen van geneesmiddelen omlaag te krijgen en bonussen van fabrikanten voor apothekers tegen te gaan. Alle preferente geneesmiddelen zijn onafhankelijk goedgekeurd op kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Ondanks een andere verpakking, kleur of vorm zijn al deze geneesmiddelen veilig te gebruiken.

Zie ook:

https://www.zn.nl/338067458/Nieuwsbericht?newsitemid=2850160640 en https://twitter.com/ZNnieuws/status/971473769431740417.
Vereniging van Generieke Leveranciers Nederland: Onderzoek Berenschot vooringenomen

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen