NeLL: alle landelijke eHealth-initiatieven onder één dak

Op vrijdag 9 maart opende burgemeester Lenferink in het bijzijn van ruim 400 gasten het Nationaal eHealth Living Lab, NeLL genoemd. In het NeLL wil het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) alle landelijke eHealth-initiatieven samenbrengen.

Diverse belangenbehartigers uit het werkveld hielden in het LUMC een pleidooi voor het belang van dit initiatief en gingen met elkaar in gesprek. Zo waren onder andere aanwezig Erik Gerritsen (VWS), Toon Verlaan (Ouderenberaad Zorg & Welzijn, Regio Zuid-Holland Noord), dr. Jorit Meesters (senior onderzoeker kenniscentrum Sophia Revalidatie & Lectoraat Revalidatie Haagse Hogeschool).
Troefkaart voor Leiden
Prof. dr. Niels Chavannes, hoogleraar Huisartsgeneeskunde met als leeropdracht eHealth-toepassingen in Disease Management: “Het is geweldig dat het is gelukt om zoveel mensen te mobiliseren voor de oprichting van NeLL. Onderzoek doen is uiteraard heel belangrijk, maar met deze opzet waarbij we samen met zorgconsumenten direct (zorg)instrumenten testen in een lab gaat eHealth echt landen in de praktijk.”
Burgemeester Lenferink “NeLL is een troefkaart voor Leiden als kennisstad waar ik erg blij mee ben. Met NeLL halen we de ontwikkeling van eHealth uit de ivoren toren. Ik hoop dat mensen het als heel laagdrempelig zullen ervaren om NeLL binnen te lopen en deel te nemen. eHealth is voor de burger van groot belang, omdat het mensen zelfbeschikking geeft. Mensen doen dingen graag zelf. Er zit daardoor iets heel natuurlijks in eHealth.”
Esther Talboom-Kamp, gepromoveerd aan het LUMC op eHealth in de primaire zorg en voorzitter van de Raad van Bestuur van Saltro: “We zien in Nederland een enorme toename van het aantal chronisch zieken. Onder hen leeft een enorme behoefte aan inzage in eigen medische gegevens. eHealth biedt die mogelijkheid. Patiënten kunnen zelf meer de regie nemen, wat de betrokkenheid en de therapietrouw sterk ten goede komt.”
Nationaal eHealth Living Lab (NeLL)
Nationaal eHealth Living Lab (NeLL) is opgericht door het LUMC om eHealthtoepassingen te ontwikkelen in nauwe samenwerking met nationale en internationale stakeholders binnen de zorg en de technologie. Voorbeelden van digitale toepassingen voor het monitoren en bevorderen van de gezondheid zijn apps, sensoren, wearables, robots en videocommunicatiemiddelen. De toepassingen worden getest door een panel van zorggebruikers, zorgverleners, onderzoekers, studenten en ICT’ers. Door deze opzet kunnen de partijen elkaar informeren en inspireren om tot nieuwe eHealthtoepassingen te komen die optimaal op de eindgebruiker zijn afgestemd.
Partners

Diagnostisch centrum Saltro en Hart Long Centrum Leiden. Daarnaast is er een samenwerking met onder meer zorgkenniscentrum Pharos, Medical Delta (een netwerk van onder andere de TU Delft, het Erasmus MC en hogescholen in de regio Zuid-Holland), Rijnlands Revalidatie Centrum en Sophia Revalidatie. Andere partijen hebben ook interesse getoond: Universiteit van Maastricht, Radboudumc, Technische Universiteit Eindhoven, Academisch Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen, UMC Utrecht en Universiteit Twente.

Bron: LUMC
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen