Start nieuw onderzoeksinstituut Sarphati Amsterdam

0
863

Wethouder Eric van der Burg heeft  namens de gemeente getekend voor de oprichting van Sarphati Amsterdam.  Medeoprichters zijn  alle kennisinstellingen uit Amsterdam, waaronder:  het VUmc, het AMC, de VU, de UvA en de HvA. Sarphati Amsterdam, ‘research for healthy living’ is een uniek wetenschappelijk onderzoeksinstituut in Amsterdam dat zich vooral richt op het onderzoeken van welvaartsziekten, zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Eric van der Burg, wethouder Zorg: “Gezond en sportief leven is al jaren een speerpunt  van de gemeente. Iedereen heeft er recht op om zo gezond mogelijk oud te worden. Met Sarphati Amsterdam bundelen we de krachten van verschillende disciplines om Amsterdammers van 0 – 100 jaar gezond in de stad te laten wonen.”  

Binnen Sarphati Amsterdam werken de gemeente Amsterdam (GGD) en de Amsterdamse kennisinstellingen (AMC,  VUmc, VU, UvA, HvA) samen aan innovatief interdisciplinair onderzoek ten behoeve van effectieve en duurzame preventie van welvaartsziekten, zoals (ernstig) overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. De gemeente Amsterdam beoogt hiermee een gezonde leefstijl en optimale leefomstandigheden te bevorderen en (ernstig) overgewicht bij de Amsterdamse jeugd te voorkómen.

Dit legt de basis voor de preventie én bestrijding van deze welvaartsziekten op lange termijn. In multidisciplinaire teams werken wij aan oplossingen op het terrein van preventie en zorg door praktijk, onderzoek, beleid en uitvoering met elkaar te verbinden. Sommige onderzoeksprojecten worden (deels) gefinancierd door private partijen.

 

Unieke aanpak

Wat Sarphati Amsterdam zo uniek maakt, zijn de multidisciplinaire aanpak en de onderzoekinfrastructuur; het Sarphati Cohort. Op grotere schaal en voor langere periode zal de invloed van (leefstijl)factoren op de ontwikkeling van de Amsterdamse kinderen onderzocht worden. Ook wordt onderzocht hoe deze factoren precies samenhangen en wat kritieke momenten zijn tijdens het opgroeien.

De resultaten van het onderzoek dragen direct bij aan het geven van gericht advies aan ouders en jeugdigen en andere gezondheidsbevorderende interventies  ter voorkoming én bestrijding van welvaartsziekten.

 

Meer informatie: www.sarphati.amsterdam

Vorig artikelDura Vermeer gaat nieuwbouw EMA bouwen
Volgend artikelKoning brengt werkbezoek in kader van Week van Zorg en Welzijn
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.