Blinden en slechtzienden kunnen op 21 maart in vier gemeentes met de hulp van Soundbox

Blinde en slechtziende mensen kunnen bij de verkiezingen van 21 maart in vier gemeentes zelfstandig stemmen. Het gaat om de gemeentes Den Haag, Utrechtse Heuvelrug, Veldhoven en Zeist. Het stemmen gebeurt met behulp van een zogenoemde mal en audio-ondersteuning.

Het recht om te stemmen is een mensenrecht. Voor mensen met een beperking is dit recht nog eens benadrukt in artikel 29 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Uit onderzoek van onderzoeksbureau NIVEL en het Trimbos-instituut – in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens – kwam naar voren dat bij de Tweede Kamerverkiezing 2017 het stemmen voor mensen met een visuele beperking nog onvoldoende toegankelijk was. Met deze proef proberen de betrokken gemeentes en organisaties een eerste stap te zetten om hier verbetering in aan te brengen.

Ton van Weerdenburg, projectmedewerker Toegankelijk stemmen bij de Oogvereniging: “Dit is een goede ontwikkeling. Wat we uiteindelijk willen is dat mensen met een visuele beperking in heel Nederland niet meer afhankelijk zijn van iemand anders om hun stem uit te brengen, net als ieder ander.”

Hoe werkt het?

Over het stembiljet wordt een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. De stemmer krijgt vervolgens via een koptelefoon die is aangesloten op de zogenoemde Soundbox te horen welke partijen er op de lijst staan. Met hulp van knoppen kan de stemmer aangeven van welke partij de kandidaten moeten worden voorgelezen. Zo weet hij het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie hij wil stemmen. Met het potlood maakt de kiezer ten slotte het gewenste vakje rood.

De Soundbox is een vereenvoudigde uitvoering van de Webbox, een hulpmiddel dat door mensen met een visuele beperking wordt gebruikt voor onder andere gesproken ondertiteling en de dagelijkse krant. Het kleine apparaat heeft duidelijke knoppen en een gesproken kieslijst. Enkele jaren geleden is bij Solutions Radio, de ontwikkelaar van de Webbox, al software ontwikkeld om mensen die blind of slechtziend zijn zelfstandig te laten stemmen. Het FabLab Den Haag heeft voor de 4 deelnemende gemeentes de mallen voor de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum ontwikkeld, die over de stembiljetten worden gelegd. Daarbij is gebruikgemaakt van onder andere lasersnijden / – graveren, CNC-frezen en 3D-printen.

De mal en audio-ondersteuning kunnen worden uitgeprobeerd op de ZieZo-beurs op 16 en 17 maart in de stand van de samenwerkende oogpatiëntenorganisaties. Daarnaast kunnen mensen oefenen met het stemmen op dinsdag 20 maart bij Visio Den Haag.

Wie doen er mee?

Deze proef is een initiatief van gemeente Den Haag, gemeente Utrechtse Heuvelrug, de Haagse belangenorganisatie Voorall en de Oogvereniging. De gemeentes Zeist en Veldhoven gaan de proef ook uitvoeren. Er is hierbij nauw samengewerkt met twee landelijke expertise-organisaties, Visio en Bartiméus. De mal is ontwikkeld door Fablab Den Haag en de soundbox door Solutions Radio.

Bron: Oogvereniging

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen