GGD start nazorgspreekuur voor vrouwen met genitale verminking

Array

Sinds januari kunnen vrouwen die in het verleden zijn besneden, voor nazorg terecht op GGD-nazorgspreekuren. De nazorg bestaat uit een gesprek met een daarvoor opgeleide verpleegkundige, waarin vrouwen hun vragen of gezondheidsklachten voor kunnen leggen. Indien nodig verwijst de GGD-verpleegkundige de vrouw naar een – bij het project betrokken – medisch specialist, zoals een gynaecoloog. De spreekuren vinden plaats op de polikliniek Gynaecologie van OLVG, locatie West op maandagmiddag (even weken) of donderdagmiddag (oneven weken) van 13.00 tot 16.00 uur.

Ongeveer 29.000 vrouwen in Nederland kampen met de gevolgen van vrouwelijke genitale verminking (VGV), ook wel meisjesbesnijdenis genoemd. Dit komt door immigratie uit landen waar VGV een gangbare praktijk is. In Nederland is meisjesbesnijdenis strafbaar. Toch is het bestrijden van meisjesbesnijdenis ook hier in Nederland complex.

Besneden vrouwen

Om besneden vrouwen steun te bieden is het nazorgspreekuur opgezet, gegeven door GGD-verpleegkundigen die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Vrouwen kunnen hier hun verhaal vertellen of vragen stellen. Indien nodig verwijst de verpleegkundige de vrouw naar een specialist, zoals een gynaecoloog of seksuoloog. Het doel van het spreekuur is dat de vrouw de hulp krijgt die zij nodig heeft op een laagdrempelige manier. Een afspraak maken is niet nodig.

Voor het bereiken van de vrouwen werkt de GGD samen met vrijwilligers die zelf afkomstig zijn uit groepen waar VGV voorkomt. Deze vrijwilligers zijn via de GGD opgeleid om gesprekken over VGV en nazorg te voeren. Daarnaast spelen ook andere professionals, zoals huisartsen en verloskundigen, een belangrijke rol. De vrouwen zijn zich er namelijk niet altijd van bewust dat hun lichamelijke en psychische klachten verband kunnen houden met de besnijdenis.

Bron: GGD Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen