Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd

0
1108
Opvang na een schokkende gebeurtenis

Goede opvang na een schokkende gebeurtenis op de werk­plek is essentieel. Zo’n gebeurtenis – zoals (seksueel) geweld of het meemaken van suïcide – leidt bij de betrokken mede­werker(s) vaak tot gevoelens van onveiligheid. Het kan hun vertrouwen in hun eigen professionaliteit, in zichzelf en in de organisatie schaden. Mensen die zich gehoord en gesteund voelen na zoiets ingrijpends, functioneren beter dan mensen die boosheid en wrok ervaren omdat zij zich niet serieus genomen voelen. Dit soort negatieve gevoelens kunnen de verwerking belem­meren. 

Wie de eerste opvang ook doet (de leidinggevende, directe collega’s of een extern bureau), het vereist specifieke kennis en vaardigheden om mensen die schokkende gebeurtenis­sen hebben meegemaakt goed te kunnen ondersteunen.

De Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP) heeft samen met partijen uit het veld een accreditatie- en certificeringsprogramma ontwikkeld om de kwaliteit van de ondersteuner en de instituten die trainingen voor nuldelijns ondersteuning verzorgen te waarborgen. Ruth Willems was lid van de Klankbordgroep die inhoudelijk commentaar en advies gaf aan de NtVP in dit traject. Zij heeft de training ‘Opvang na schokkende  gebeurtenissen’ ontwikkeld die ze bij Kudding & Partners geeft. De accreditatie-eisen zijn hierin verwerkt. Dit boek is een naslagwerk dat aansluit op deze training.

 

Vorig artikelUMCG en DSW sluiten meerjarige overeenkomst
Volgend artikelRadboudumc betrokken bij RedMedTech Discovery Fund II
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.