Erasmus MC zoekt baby’s voor studie koemelkallergie

Array
Met verhit koemelkeiwit groeit kind mogelijk eerder over allergie heen

Wetenschappers zijn op zoek naar 200 baby’s en peuters die van hun ouders mogen meedoen aan een studie naar een nieuwe behandeling van koemelkallergie.

Wetenschappers, artsen en een producent van zuivelproducten hebben samen een product ontwikkeld waardoor de kinderen mogelijk sneller over een koemelkallergie heen  kunnen groeien. Het is een poeder met koemelkeiwitten die op een geprotocolleerde manier zijn verhit waardoor ze  geen merkbare allergische reactie veroorzaken.  Deze verhitte eiwitten  kunnen  het afweersysteem wel ongemerkt laten wennen aan koemelkeiwit, waardoor het kind koemelk eerder gaat verdragen.

Koemelkallergie

Bij circa 3500 baby’s en peuters wordt jaarlijks een koemelkallergie vastgesteld. Deze kinderen krijgen direct klachten zodra ze koemelk drinken. Deze klachten kunnen bestaan uit zwelling van bijvoorbeeld de lippen, ogen of gezicht, rode jeukende vlekken, buikkrampen, braken of luchtwegklachten. De behandeling bestaat nu uit een koemelkvrij dieet. Deze kinderen hebben tevens een groter risico op het ontwikkelen van andere voedselallergieën.

“De methode van de verhitte eiwitten is niet nieuw”, licht projectleider en wetenschappelijk onderzoeker Nicolette de Jong van het Erasmus MC toe. “Maar de producent heeft nu, na jarenlang onderzoek, een gestandaardiseerde en gevalideerde receptuur ontwikkeld die is vastgelegd in een streng protocol dat voldoet aan alle eisen die aan de voedselindustrie worden gesteld.”

Voedselallergie

Tot op heden is er eigenlijk geen goede, veilige behandeling van een voedselallergie behalve het vermijden van het voedingsmiddel waarvoor een kind allergisch is. Maar de toediening van verhitte koemelkeiwitten past in een nieuwe behandelwijze die is gebaseerd op een betrekkelijk nieuw inzicht in de allergologie.

“In sommige gevallen worden minimale hoeveelheden van een allergeen wel verdragen en wordt iemand pas ziek bij grotere hoeveelheden. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om  dit allergeen niet meer volledig uit het dieet verwijderen, maar juist het afweersysteem van de patiënt voorzichtig bloot stellen aan kleine hoeveelheden allergeen. Op deze manier kan het immuunsysteem ervoor zorgen dat dit allergeen sneller verdragen wordt, iemand wordt sneller ‘tolerant’.

Koemelkpoeder

Laboratoriumonderzoek heeft bewezen dat het verhitte koemelkpoeder werkt. Het ligt klaar voor gebruik. Nu moet wetenschappelijk komen vast te staan dat behandeling met dit poeder ervoor zorgt dat kinderen met koemelkallergie daadwerkelijk eerder over hun allergie heen groeien. Voor dit onderzoek zijn 200 kinderen met een koemelkallergie nodig, in de leeftijdsgroep  van drie maanden  tot twee jaar.

Kinderen uit het hele land kunnen meedoen omdat de studie wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen. De studie wordt dubbelblind uitgevoerd. Dat wil zeggen dat wetenschappers noch ouders weten welk kind het werkzame poeder krijgt.

Flesvoeding

“De kinderen eten en drinken gewoon wat ze normaal gesproken ook krijgen. Het poeder wordt met een schepje toegevoegd aan de (fles)voeding. Bij het ene kind zal dat het werkzame poeder zijn, bij het andere een placebo. Halverwege de studie volgen provocatietests in beide groepen. Dan dienen we gecontroleerd onbewerkt koemelkeiwit toe en kijken we hoe de kinderen hier op reageren. Zo bestuderen we of de kinderen die het verhitte koemelkpoeder krijgen eerder over hun koemelkallergie heen groeien dan de kinderen die het placebo poeder krijgen.”

Deelnemers zijn voor het starten van de studie ongeveer een dag kwijt die ze doorbrengen in het ziekenhuis van hun keuze. Daar worden eerst allerlei testjes gedaan. Meer informatie over de studie en over aanmelding is te vinden op de website. www.erasmusmc.nl/iage

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen