Geen relatie tussen sporten op rubbergranulaat en kankerincidentie

0
398
Publicatie in medisch vakblad: geen relatie tussen sporten op rubbergranulaat en kankerincidentie

Nieuw wetenschappelijk onderzoek door de Amerikaanse kankerspecialist Prof. Dr. Archie Bleyer (Oregon Health and Science University) en kankerepidemiologe Dr. Theresa Keegan (UC Davis School of Medicine) laat zien dat er geen verband is tussen sporten op rubbergranulaat en het ontwikkelen van kanker bij kinderen en jongvolwassenen.

Zij hebben onderzocht in hoeverre er een epidemiologisch verband is te vinden tussen het aantal jongeren met lymfoom en de aanwezigheid (en dus het gebruik) van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Dit onderzoek vond in Californië plaats. In een peer-reviewed publicatie in de jongste editie van het medisch vakblad Cancer Epidemiology schrijven beide artsen: “Onze bevindingen in de staat [Californië] met het grootste aantal van dit soort velden en binnen de grote, diverse patiëntengroep zijn consistent met die van een eerdere studie, en laten geen verband zien tussen de blootstelling van individuen aan kunstgrasvelden [met rubberinfill] en kankerincidentie. Het is niet nodig om kunstgrasvelden met rubberkorrels te vermijden vanwege de angst voor kanker”.

Vierde grote publicatie van gegevens die laat zien dat er geen risico is op kanker door te sporten op rubbergranulaat. In diezelfde periode, noch vóór oktober 2016, is niet één wetenschappelijke publicatie verschenen die dit risico wel heeft aangetoond.