Cardioloog organiseert kookworkshop voor huisartsen

0
1071
Gezonde voeding van groot belang om hart- en vaatziekten te voorkomen’

Prof. dr. Leonard Hofstra, managing cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland organiseert samen met zorgverzekeraar ONVZ op 19 maart 2018 Vet Gezond, een kookworkshop met dertig huisartsen over gezonde voeding.

Reden voor deze workshop is dat hart- en vaatziekten tot de meest voorkomende aandoeningen wereldwijd behoren. Ook zijn zij de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland en zelfs binnen heel Europa, terwijl door gezonde voeding zoveel te doen is aan het voorkomen van hart- en vaatproblemen. Uit wetenschappelijk onderzoek is immers gebleken dat maar liefst negentig procent van de hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door de levensstijl.

Voorkomen in plaats van behandelen
Leonard Hofstra: “Tijdens mijn werk als cardioloog zie ik elke dag de vreselijke gevolgen van hart- en vaatziekten, zoals hartfalen, aderverkalking en hartritmestoornissen. Deze aandoeningen zijn natuurlijk erg ingrijpend voor de patiënten en hun omgeving. Het is daarom mijn missie om deze vreselijke ziekten voorkomen, in plaats van alleen te behandelen.”

Hofstra geeft daarom de workshop Vet Gezond, waarbij hij eerst een lezing geeft over het belang van gezonde voeding en de impact die gezonde voeding heeft op het lichaam. Met elementen uit deze lezing gaat hij vervolgens met de huisartsen in groepen aan de slag in een kookstudio. Hierbij zal veel met gezonde vetten worden gewerkt, waarbij koolhydraten zoveel mogelijk worden vermeden.

Uit een recente studie in het gezaghebbende wetenschappelijk-medische tijdschrift The Lancet bleek namelijk dat met name gezonde vetten een sterk positief effect hebben op een lagere sterfte onder onderzochte personen. Een hoge koolhydraatinname bleek juist een sterftebevorderend effect te hebben.

Gezonde vetten
Gezonde vetten zitten in onder meer vette vis, noten en olijfolie. Er is veel verwarring over wat goede, gezonde voeding is en hoe dit kan bijdragen aan een goed en gezond leven. Met deze workshop wil Leonard Hofstra het besef hierover bij huisartsen verbeteren, zodat zij dit ook makkelijker met hun patiënten kunnen bespreken.

Hofstra: “Ik ga de huisartsen niet vertellen hoe ze moeten koken. Wel wil ik inzichtelijk maken hoe belangrijk gezonde voeding is bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.” De huisartsen krijgen recepten mee, die zij weer aan hun patiënten kunnen doorgeven.

Inspireren bij goed en gezond leven
Hofstra organiseert de workshop in samenwerking met ONVZ. De workshop vindt plaats op 19 maart 2018 in kookstudio Smaak in stadion Galgenwaard in Utrecht. De workshop Vet Gezond was binnen een dag volgeboekt. Het is de bedoeling dat soortgelijke workshops hierna vaker zullen plaatsvinden.

Over Leonard Hofstra
Prof. dr. Leonard Hofstra (1963) heeft als cardioloog en wetenschapper in het Academisch Ziekenhuis Maastricht gewerkt en is nu managing cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland. In die hoedanigheid ziet hij jaarlijks 5000 cliënten. Daarnaast is hij buitengewoon hoogleraar Risk profiling in heart disease aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijver van het boek ‘Snel Slim’, waarin hij uitlegt hoe je door een verandering in levenswijze gewicht kunt verminderen. Zijn werk is in verschillende vooraanstaande internationale medische tijdschriften gepubliceerd, zoals ‘The Lancet’ en ‘Nature Medicine’.

Bron: ONVZ