‘Slapend’ gordelroosvirus ontrafeld

Opheldering functie VZV-gen biedt perspectief op behandelingen ter voorkoming van waterpokken en gordelroos

Onderzoek gecoördineerd door de afdeling Virologie van het Erasmus MC en University College London heeft opgehelderd hoe het gordelroosvirus in mensen zich levenslang kan schuilhouden in zenuwen.

Al bijna 35 jaar proberen onderzoekers wereldwijd dit slapende virus in kaart te brengen. De onderzoekers hebben hun bevindingen eind maart gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Hun ontdekking helpt bij de zoektocht naar een behandeling tegen gordelroos, aldus de wetenschappers.

Gordelroos

Gordelroos, veroorzaakt door het varicella zoster virus (VZV), is een pijnlijke huiduitslag en treedt vooral op bij mensen van boven de 60 jaar en personen met verminderde afweer. De ziekte gaat vaak gepaard met chronische pijn en kan zelfs tot blindheid en beroertes leiden. Het virus veroorzaakt bij een eerste besmetting, meestal op jonge leeftijd, waterpokken. Daarna houdt het zich levenslang schuil in zenuwcellen. Dit wordt latentie genoemd.

90% geinfecteerd

Nagenoeg 90 procent van de volwassenen over de hele wereld is met het virus geïnfecteerd. Bij ruim een op de drie ontwaakt het virus vroeger of later en veroorzaakt het gordelroos.

“Het is al 35 jaar bekend dat VZV in zenuwen aanwezig blijft. Maar we weten niet hoe het virus eruit ziet en hoe het in stand gehouden wordt. In ons onderzoek beschrijven wij de ontdekking van één bepaald gen van het virus dat actief wordt tijdens latentie”, vertelt onderzoeker dr. Werner Ouwendijk.

VZV-gen

De ontdekking van dit VZV-gen was mogelijk door gebruik te maken van uniek klinisch materiaal en een innovatieve moleculair biologische techniek. Het onderzoek heeft eveneens aangetoond dat dit virusgen de vermeerdering van VZV remt. “Hiermee zijn wij tot de kern van VZV-infectie gekomen die als aangrijpingspunt voor verder onderzoek naar deze infectie kan dienen. Ons lopend onderzoek is gericht op de opheldering van de functie van dit unieke VZV-gen waarmee uiteindelijk nieuwe behandelingen ter voorkoming van zowel waterpokken als gordelroos ontwikkeld kunnen worden”, vertelt dr. Georges Verjans, hoofdonderzoeker op de afdeling Virologie.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen