Reactie NVCG: onderzoek naar Filler en Botox behandelingen

Array
Nederlands onderzoek naar filler behandelingen bevestigt noodzaak opleiding en beschermde titel voor cosmetisch artsen

Uit recent onderzoek van Tom Decates, cosmetisch arts en lid van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), blijkt dat in 2016 ruim 390.000 filler behandelingen in Nederland werden verricht. De resultaten van het onderzoek worden maandag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology’. Onder andere de Telegraaf bevestigt het belang van de noodzaak te komen tot titelerkenning van de cosmetisch arts. Dit om misstanden in de cosmetische sector te voorkomen en duidelijk te maken aan een patiënt dat hij door een arts met de juiste opleiding wordt behandeld.

Cosmetisch artsen

“De cijfers van dit onderzoek laten zien hoe groot de markt van Botox en fillers in Nederland is en onderstreept het belang dat de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) hoge kwaliteitseisen hanteert voor cosmetisch artsen.”, aldus Dr. Catharina Meijer, cosmetisch arts en voorzitter van de NVCG.

Helaas worden cosmetische behandelingen niet altijd uitgevoerd door bekwame artsen. Artsen lid van de NVCG zijn gespecialiseerd in dergelijke behandelingen, moeten voldoen aan strenge eisen, zijn onderworpen aan streng toezicht en hebben een aanvullende opleiding gevolgd.

Kwaliteitsslag

De NVCG zet zich al jarenlang in voor een kwaliteitsslag in de cosmetische sector. Zo is er met steun van het ministerie van VWS een erkende opleiding voor cosmetisch artsen ontwikkeld en wordt nu gewerkt aan een beschermde titel voor cosmetisch artsen. Patiënten moeten er op kunnen vertrouwen dat een cosmetisch arts daadwerkelijk bekwaam is.

De NVCG vertegenwoordigt de erkend cosmetisch artsen in Nederland, die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Het is de enige medische discipline die zich 100% richt op cosmetische ingrepen. Om inzicht te krijgen in het aantal botox en fillerbehandelingen, en het aantal complicaties laat de NVCG jaarlijks ook onder haar eigen leden een onderzoek doen. Daarin wordt bevestigd dat cosmetische geneeskunde in een grote vraag van patiënten voorziet. Cosmetisch artsen, aangesloten bij de NVCG, deden afgelopen jaar gemiddeld bijna 1400 Botox en filler behandelingen per jaar, en deze aantallen groeien snel. Bij 1 op de 700 (0,14%) behandelingen werd een complicatie vastgesteld. Dat betreft de meestal kleine complicaties zoals bloeduitstortingen, en in zeer zeldzame gevallen een infectie of allergische reactie. De cijfers bevestigen dat Botox en filler behandelingen hét specialisme zijn van cosmetisch artsen.

Bron: NVCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen