1 miljard berichten verstuurd via het Landelijk Schakelpunt (LSP)

In de afgelopen vijf jaar heeft het Landelijk Schakelpunt 1 miljard berichten verwerkt. Deze week werd dat aantal bereikt. Daarmee voorziet de zorginfrastructuur duidelijk in een behoefte van veel eerstelijns en steeds meer tweedelijns zorgverleners in Nederland.

Steeds meer berichten

Op 1 januari 2013 startte VZVZ met het verwerken van berichten via het Landelijk Schakelpunt. Momenteel gaat het om zo’n zes miljoen berichten per week. Een belangrijk deel van het berichtenverkeer betreft medicatiegegevens. Daarnaast vragen Huisartsenposten regelmatig een samenvatting van het dossier van de eigen huisarts op. Evenals informatie over allergieën. In steeds meer ziekenhuizen vragen specialisten en apothekers medicatie-informatie op. Een deel van de berichten is van administratieve aard; bijvoorbeeld de aanmelding van een BSN. Nederlanders geven iedere zorgaanbieder afzonderlijk toestemming voor het uitwisselen van hun medische gegevens. Om dat mogelijk te maken moet de zorgaanbieder dat BSN aanmelden.

Constante groei

Dagelijks sluiten nieuwe zorgaanbieders aan op het Landelijk Schakelpunt. Aanvankelijk maakten vooral apothekers en huisartsen gebruik van de informatie. Nu groeit het aantal specialisten in de ziekenhuizen en de GGZ snel. Gebruik van het Landelijk Schakelpunt voor de informatievoorziening is een vrije keus van elke zorgaanbieder. Nu zijn meer dan 6.000 zorgaanbieders (instellingen en praktijken) aangesloten.

Bron: VZVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen