Ongekroonde koning van de apneu neemt meer rust

Na 15 jaar voortrekker in het bestuur te zijn geweest en bijna 15 jaar hoofdredacteur van het ApneuMagazine, zal Piet-Heijn van Mechelen eerdaags terugtreden als voorzitter en boegbeeld van de ApneuVereniging. Geen definitief afscheid van de ApneuVereniging, want Van Mechelen blijft enkele dossiers voortzetten tot de afronding daar is.

 

Zonder twijfel is Piet-Heijn van Mechelen de ongekroonde koning van de apneu in Nederland en België…een tot de verbeelding-sprekende persoon die aan den lijfe ondervond hoe apneu zijn gezondheid ondermijnde en hoe inadequaat daarop door zorgverlener werd gereageerd. Hij heeft apneu onder de aandacht gebracht van artsen en publieke alertheid voor apneu gewekt. Zijn onweersproken deskundigheid maakt het voor u interessant om met Piet-Heijn een interview te wensen. Hij vertelt u precies wat apneu is en de ondergeschoven positie die deze aandoening binnen ons zorgsysteem inneemt.

 

‘Economisch kost dit veel. We weten dat onbehandelde apneu patiënten voor hun bijkomende klachten al te vaak behandeld worden, zonder de oorzaak te kennen. Tijdige diagnose en directe behandeling zou honderden miljoenen aan medische kosten schelen. Deens onderzoek wees uit dat gemiddeld € 3860 per jaar zorgkosten onnodig besteed worden aan niet-onderkende apneu patiënten, zo benadrukt Van Mechelen ook het economisch belang van adequate apneubehandeling.

 

‘Als we kijken naar de cijfers voor uitkeringen dan schrikken we nog meer. Uitgaande van de laagste cijfers voor niet behandelde patiënten en de laagste cijfers voor arbeidsongeschiktheid (20 %, terwijl het boven de 50 jaar snel oploopt naar meer dan 55 % arbeidsongeschiktheid) dan kost onbehandelde apneu méér dan 1 miljard euro aan uitkeringen. Ook hierbij geldt: de bijtijdse diagnose van apneu patiënten zou zomaar het dubbele bedrag kunnen besparen,’ vervolgt Van Mechelen, die zich opwindt over de almaar oplopende wachttijden voor apneu patiënten. Behandeling van apneu kost niet veel en levert gezonde, inzetbare en betrouwbare mensen op.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen