Vrouwen sneller op de been na gynaecologische ingrepen met een ‘roesje’

Waar veel gynaecologische ingrepen plaatsvinden onder narcose of met een ruggenprik, is dit niet voor alle ingrepen noodzakelijk. Voor een aantal gynaecologische ingrepen is sedatie, ook wel bekend als ‘roesje’, voldoende voor verlaging van het bewustzijn en eventuele pijnstilling tijdens de ingreep. Ook bij Treant Zorggroep kunnen vrouwelijke patiënten terecht voor gynaecologische ingrepen met behulp van sedatie. Voordelen van sedatie ten opzichte van narcose of ruggenprik zijn dat de patiënt niet beademd hoeft te worden, de opnametijd korter- en het herstel sneller is.

 

Vrouwen kunnen te maken krijgen met myomen (vleesbomen), poliepen en hevige menstruaties. Aandoeningen die gepaard gaan met symptomen zoals veel bloedverlies, onregelmatig bloedverlies, (menstruatie-, rug-, buik-, hoofd-)pijn en vermoeidheid. Los van de lichamelijke klachten kunnen deze aandoeningen ook een behoorlijke invloed hebben op het sociale leven, dagelijkse activiteiten en de stemming van de patiënt.

Voor veel van deze aandoeningen bestaan behandelingen. Zo kunnen poliepen en myomen in veel gevallen verwijderd worden en zijn hevige menstruaties te verhelpen door verwijdering van het slijmvlies  van de baarmoederwand.

Sedatie

‘Dat vrouwen bij ons ook terecht kunnen voor een behandeling onder sedatie, is écht een meerwaarde’, meent gynaecoloog Ruth Elberink, ‘Een operatie op een OK (operatiekamer) is toch een stuk intensiever’. Jolanda Mensing (36 jaar) werd op 1 maart geopereerd; haar baarmoederslijmvlies werd verwijderd in verband met hevig bloedverlies met behulp van de NovaSure-methode. ‘In overleg met mijn gynaecoloog, dokter Elberink, heeft de ingreep onder sedatie plaatsgevonden. Om 13.30 uur werd ik opgehaald en om 13.55 uur kwam ik alweer bij. Alsof ik met mijn ogen knipperde; zo snel leek het te gaan. Hoewel ik er enorm tegenop zag, is het is me 100% meegevallen. Als ik opnieuw zou mogen kiezen, zou ik weer voor sedatie kiezen.’

Gynaecologische ingrepen onder sedatie vinden bij Treant Zorggroep plaats op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen.

Foto: V.l.n.r. Aafke Bijl, sedatie praktijk specialist, Marcel Koens, sedatie praktijk specialist, Ruth Elberink, gynaecoloog en Carin de Bruin, medewerker poliklinische operatiekamer [Bianca Verhoef Fotografie]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen